- Det er så enkelt at det er nesten utrolig at det skulle ha noen effekt, men gyngestolen er testet på sykehjem og viser seg faktisk å ha god effekt. Nå vil vi gjerne få testet den hos folk som bor hjemme, sier Olsen.

Godkjennelse

Det ene hjelpemiddelet er en gyngestol. Det er ikke noe mer spesielt med den annet enn at den er veldig stabil og har en krakk som også gynger. Gyngebevegelsen skal virke beroligende, og testet i sykehjem har dette vist seg å virke godt.

- Mange med demens eller begynnende demens, som er de vi spesielt ønsker skal prøve dette, opplever en stor indre uro som igjen fører til rastløshet og uønsket adferd. Noe så enkelt som å sitte og gynge i en gyngestol kan være med på å få ro, sier Olsen. Prosjektet heter «Ro og fred i eget hjem», og er et pilotprosjekt som mange ser fram til resultatene av med spenning.

- Det har ikke vært prøvd på hjemmeboende ennå. Hvis vi kan vise til god effekt, kan det gjøre at dette kan bli godkjent av NAV hjelpemiddelsentralen, forteller hun.

Få ro og hvile

I første rekke ønsker hun kontakt med personer som bor hjemme, opplever kognitiv svikt og som er svært urolige i sin hverdag. Gyngestolen skal ikke bare gjøre at folk finner roen, men den skal også hjelpe til med balansen, aktivere hjerneaktiviteten og stimulere til kanskje å bremse utvikling av sykdommen.

- Det andre hjelpemiddelet er en spesialmadrass som har bevegelige mikrodeler som reagerer på så små bevegelser som pust og gir ørsmå bevegelser tilbake. Mennesker med demens kan ha problemer med å orientere seg og er ofte plaget med dårlig søvn. Dette igjen gjør ikke hverdagen noe bedre, og alle vet jo hvordan man kan ha det hvis man sover for lite. For mennesker med demens kan dette gjøre hverdagen veldig dårlig. Madrassen skal hjelpe til å gi bedre søvn og en bedre hverdag. Siden det er hjemmeboende vi ønsker å prøve dette på, vil dette gi en bedre hverdag for pårørende også, som for eksempel ektefelle, sier Olsen.

Koster ingenting

Prosjektet varer fram til april, og Hanne Olsen håper å så snart som mulig få kontakt med folk som har lyst å prøve. Før, under og etter at man har fått gyngestol eller madrass hjem, vil hun være med og veilede.

- Vi vil måle og observere effekten av hjelpemidlene. Det er viktig for å se om de virkelig hjelper. Det som også er positivt er at det koster ikke noe å delta, det er ingen bivirkninger og det er ikke noe som går på strøm. Det er ganske enkelt en gyngestol og en madrass, og vår ambulerende vaktmester sørger for å få det fraktet dit det skal. Vi har stor tro på dette, det er bare å ta kontakt, sier Olsen.

Hun er helsefagarbeider og har kontor på Utviklingssenteret på Wesselborgen.