Vi har alle hørt om ungdommer som flytter på seg for å følge drømmene sine. De aller fleste unge flytter på seg når de gjør studie og karrierevalg. Noen flytter når de begynner på videregående. Andre flytter for å ta høyere utdanning eller en jobb. Tall fra SSB viser at et stort antall ungdommer søker seg mot storbyene. Det gjelder også for unge i alderen 20-29 fra Finnmark. Vi har møtt Marie Kristine Klingan Haugsnes (25), Marit Karikoski (32) og Lise Haug Labahå (25) som alle har flyttet fra Sør-Varanger.

Vi har spurt dem hvorfor de reiste, planene og drømmene for fremtiden og om hva de tenker om å flytte hjem.

Frisørlærling

Det er tidlig morgen i Oslo. Mens hovedstadens innbyggerne haster til ulike ærender godt innpakket i store ullskjerf og vinterjakker med pelskrager finner vi 25 år gamle Marie Kristine Klingan Haugsnes i frisørsalongen Woxx på Frogner. Her har hun vært lærling i ett og et halvt år. Det er ingen kunder i salongen enda, men Marie har nok å gjøre før kundene lar lokkene falle.

- Hovedgrunnen til at jeg vil bli frisør er at det alltid har interessert meg. Samtidig har søskenbarnet mitt jobbet her i salongen, og jeg har alltid sett opp til henne og tenkt hun har en kul jobb, sier hun før hun legger til at veien til saksene har gått gjennom idrettslære og vernepleie i henholdsvis Tromsø og Trondheim.

Humpete vei

Fra en oppvekst i sentrum av Kirkenes dro hun som sekstenåring til Alta for å satse alt på fotball. En strekkskade bak det ene låret satte en stopper for hennes store drøm. Det hindret imidlertid ikke Haugsnes fra å satse, og nå er det frisøryrket hun gir alt for å bli best i.

- Det har vært vanskelig og tøft å kaste seg ut i noe nytt. I starten av lærlingtiden var det tungt. Det å gå fra fotball som jeg mestret, til noe jeg ikke kunne så godt, var slitsomt. Nå går det greit, og frisøryrket er førsteprioritet, sier hun.

Hun får god læring av frisørene på en av Oslos mest attraktive frisørsalonger, hvor en rekke kjendiser og bloggere jevnlig får håret ordnet. Hun har deltatt i to konkurranser for lærlinger i Oslo og Akershus, hvor hun har hentet hjem både en andre- og en førsteplass.

Vil bli god

Sittende i venterommet i salongen, serverer hun SVA sin utsendte en god og varm kaffe før hun skisserer hva drømmene er videre.

- Målet er å bli en så god frisør som mulig. Selv om jeg er lærling, så vil det være gøy å være medeier eller eier av en egen salong, sier hun og legger til at hun er interessert i både klipp og styling.

Men én ting er hun tydelig på. Hun vil ikke flytte hjem. Hun blir i hovedstaden.

- Jeg trives veldig godt i Oslo, og det er her det er muligheter. Samtidig har jeg venninner og en kjæreste her, så jeg ser for meg at jeg blir her.

Starte noe eget

Kirkenes-jenta er ikke den eneste fra Sør-Varanger som har prøvd lykken i Oslo. Like nedenfor St. Hanshaugen og i nærheten av Alexander Kiellands plass ligger den lille italienske kafeen Vesuvio. Her blir SVA møtt av 32-årige Marit Karikoski fra Sandnes og ektemannen, italienske Francesco Solimeo.

- Jeg har alltid drømt om å starte noe eget, men da jeg flyttet fra Sør-Varanger visste jeg ikke hva jeg vill. Det startet med at jeg var praktikant for en familie i Asker, sier Karikoski.

I 2016 oppfylte hun drømmen som hun og ektemannen har delt. Valget falt på en kafe som tilbyr italienske delikatesser med inspirasjon fra Francescos hjemby Napoli.

- Vi var med i et TV-program, «Mitt kjøkken ruler», og tenkte at om vi vant pengepremien skulle vi åpne noe eget. Vi vant ikke, men Francesco bestemte seg likevel for å gjennomføre. Det var litt «nå eller aldri», selv om jeg tenkte mer på konsekvenser, forteller Karikoski som til vanlig jobber fulltid som flyvertinne.

Nå har ekteparet drevet kafeen i underkant av et år, og pila ser ut til å peke oppover, Og de har planene og drømmene klare:

- Det er klart vi tenker større, men det blir et nytt konsept, og vi vil fortsatt beholde kafeen. Det er «babyen» vår, sier hun med et stort smil.

- Da blir det nok en italiensk vin og bistro, skyter ektemannen inn mens han står og kokkelerer bak disken.

Vil hjelpe andre

25-åringen Lise Haug Labahå fra Sandnes har vært i Oslo i snart fem år. Etter å ha tatt opp fag og tatt et årsstudium i medisin meldte hun seg opp til profesjonsstudiet i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo.

- Det var etter at jeg tok et årsstudium i medisin at jeg fikk øynene opp for klinisk ernæring, sier hun engasjert mens hun begynner å fortelle om studiet som gir henne status som autorisert helsepersonell når hun er ferdig.

Med sorte skinnjeans, trendy Timberlands vintersko og en varm lun genser, sitter hun avslappet i en stol på Espresso House i Bogstadveien. Lise har ett og et halvt år igjen på studiet, men det nærmer seg slutten. Når hun fullfører studiene har hun en klar drøm.

- Jeg har lyst til å bli skikkelig god i klinisk ernæring. Videre hadde det vært interessant å være en del av et forskningsmiljø, kanskje ta en doktorgrad. Det vet man jo ikke, det er langt fram i tid, men det er en tanke, forteller Haug Labahå.

Lengter hjem

Men til tross for at mulighetene hovedstadens pulserende liv gir både når det gjelder jobb og fritid lengter Lise tilbake til Finnmark.

- Jeg trives i Oslo men har helt andre muligheter her. Men jeg må innrømme at jeg etter studiene kan se for meg å flytte hjem igjen. Jeg savner naturen og roen, sier hun med et smil.

Hun er imidlertid tydelig på at om hun skal bo i Sør-Varanger er hun avhengig av jobb.

- Jeg må få jobb om det skal være aktuelt. Samtidig vet jeg at man på et mindre sykehus får mer ansvar og må være god på forskjellige ting. Jeg vil bidra til å sette fokus og gi helsepersonell og vanlige folk mer kunnskap om ernæring, sier hun.

- Jeg har en del venninner og all familie der, så det er klart det hadde vært fint, sier hun med forventing i øynene og et smil om munnen, sier Lisa Haug Labahå..