Svela tjenestegjør på Grensevakten og skal være ute på operasjonspost sammen med tre andre vernepliktige denne julaften. Onsdag stod han og lagde mat til rundt 60 mann mens faren nærmet seg stasjonen.

Visste ingenting

– Jeg ble veldig overrasket og veldig glad. Jeg visste ingen ting om dette, forteller Svela. Han hadde dagen før pratet med sin mor, som kunne fortelle at julegavene nå var på vei oppover med posten. Sannheten var at pappa, Svein Inge Svela, da var på vei opp fra Tårnet på ski og med en pulk stappfull av godsaker.

– Pappa har besøkt meg en gang tidligere, så jeg ble overrasket da befalet sa at far din er kommet. Ti sekunder senere stod han i gangen, forteller Svela. I pulken var det julegaver fra dem hjemme, samt en god del julekaker som blir delt mellom gutta på observasjonsposten.

– Nå blir det god stemning på julaften, forteller Svela som tror det skal gå greit å sitte vakt på julaften sammen med gode medsoldater.

– Forsvaret gjør det jo slik at vi skal få det så fint som mulig, men det er klart at man aller helst skulle ha vært hjemme, men det er fint å være sammen med kamerater her, sier han.

Knapp tid

– Julekaker er en tradisjon, og vi ville at han skulle få den riktige smaken av jul, forteller pappa, Svein Inge Svea. Når avisa snakker med er han tilbake på Vestlandet sammen med resten av familien.

Han forteller at han setter pris på at sønnen og de andre på Korpfjell passer på mens andre feirer jul.

– Og så begynte det å bli knapt med tid for å få opp pakkene med posten, legger han til. Han jobber i Nordsjøen og har dermed tid til å ta slike «stunt».

– Jeg fikk skyss opp til Tårnet og gikk på ski derfra. Jeg bodde en natt i telt underveis, forteller han. Nisselua hadde han på hele turen og han forteller at det var noen skuterkjørere som nok lurte litt på han som kom på ski og nisselue.

– Jeg hadde snakket med grensekompanisjef Brøndbo i forkant av turen og fikk støtte fra ham, pluss at han holdt dette «Top Secret», forteller far Svela som også er en ivrig friluftsmann.

– Jeg hadde en fantastisk tur med godt vær, sier han.

Da han kom opp ble han godt mottatt og fikk også overnatte på Korpfjell. Det ble en fin dag for far og sønn, før «julenissen» fikk skuterskyss og satte kursen hjemover igjen.