Sjakkmiljøet i Kirkenes har vært på respirator en stund nå.

- Egentlig sliter vi litt. Det er bare tre-fire i klubben som spiller regelmessig, og noen ganger må vi avlyse klubbkveldene, sier leder Kjell Figenschou.

Men det kan forbedre seg. For det har sjelden vært mer moro å være sjakkfrelst, takket være norske mediers omfavnelse av sjakk-VM. Det norske sjakkfantomet Magnus Carlsen gjør det skarpt, og det kan også bety noe for Kirkenes-sjakken.

Rekrutteringsmøte torsdag

Rundt om i landet meldes det om skikkelig sjakkfeber, med butikker som blir utsolgt for sjakkbrett, og voldsomt oppmøte på sjakklubber. Den store feberen har imidlertid ikke nådd Kirkenes ennå. Men håpet er der. For sjakk-spiren har blitt plantet i folk, og de som er i klubben har fått en gnist.

- Det er mange som snakker om sjakk, selv om det ikke er flere som møter opp i klubben, sier Figenschou.

Mangelen på aktive medlemmer har gjort at de ikke har kunnet gjort så mye for å rekruttere flere heller. Men ved siste klubbmøte møtte det nok folk til at de tok et spontant krisemøte. Og nå på torsdag skal de ta seg et møte til, for å se hva som kan gjøres for å få opp rekrutteringen.

- Tidligere har vi for eksempel satt opp skolesjakk, nevner lederen som eksempel.

Limt til TV-en

Det er ikke så vanskelig å lære sjakk. Og når man begynner å virkelig kunne spillet, engasjerer det voldsomt. Jørgen Svendsen er helt distrahert idet SVA snakker med ham. Han er som en ihuga fotballfan under VM-sluttspill, tross at det er et mye roligere spill som vises på TV-skjermene.

- Akkurat nå er det en spennende fase, og de har akkurat byttet dronning, sier Svendsen. På bordet til den lokale sjakkspilleren står et sjakkbrett der han selv setter opp spillet som foregår på TV-en. Midt i et spørsmål bryter han inn.

- Oi... Der skjedde det noe. De har tatt remis! Oi! Ja, ja. Det er fantastisk.

Internett-spilling

Svendsen mener mange av de som er litt interessert i sjakk har blitt trukket mot internett de siste årene, i stedet for å samles for spilling. Men noe sjakkspilling skjer på brett. Svendsen har selv sjakkspillere på besøk daglig, og det blir fort en god time sjakk hver gang.

- Det er noe vi har pleid å gjøre, men vi er mer inspirert nå siden det går så bra med Magnus, sier han.

To seiere unna VM-tittel

Mandagens kamp ender i remis, altså en situasjon der spillerne er enige i at kampen ikke kan avgjøres. Svendsen mener det er bra for Carlsen, som står med poengledelse. Carlsen hadde nemlig svarte brikker denne gangen, som gir motstanderen Vishy Anand en liten fordel. Og nå står det norske sjakkfantomet to seiere unna å vinne hele verdensmesterskapet.

- Det ser ut til at hele gjengen til Carlsen er fornøyd med det. Vishy Anand var nok bare glad for å få slutt på tapsrekka, kommenterer Svendsen.

Så får tiden vise om det blir flere aktive sjakkfantaster i Sør-Varanger. På torsdag begynner i alle fall et forsøk fra sjakklubben.