Snødrevet ligger tett i lufta denne mørke kvelden i slutten av februar. Langs veien oppover til Pasvik virker det som om alle sammen har gått i vinterdvale. Men fra idrettshuset på Skogfoss høres latter og aktivitet. Det er IL Nordlysets revygruppe, Rakkjeringen som øver til årets revy.

Full gang

Rundt et bord sitter årets ti aktører og går gjennom revyprogrammet. Det er bare halvannen uke igjen til teppet går opp, når avisa kommer på besøk, men ennå strykes det sketsjer og nye legges til.
– Slik er det hvert år, så det går bra, fortelles det fra forsamlingen, som på tross av dette ikke legger skjul på at presset begynner å snike seg frem.
– Det blir intensiv øving i den tiden som er igjen, forteller Oddleif Wara. - En av veteranene som har vært med helt siden revyen startet med en årlig forestilling for 16 år siden. Han avviser at han er noen form for revysjef på tross av sin lange erfaring.
– Men det er meg det herjes mest med, sier han til latter fra de andre.

Tradisjon

Revylaget Rakkjeringen har som nevnt arrangert revy årlig de siste 17 årene, men aktiviteten strekker seg helt tilbake til 80-tallet. Nærmere bestemt 1981. Navnet Rakkjeringen ble valgt ut i fra at man i denne revyen gjorde en parodi på gammeldansringen i Pasvik. Senere var det mye snakk, fram og tilbake om å blåse liv i revyen, men det var ikke før på midten av 90-tallet at det ble en realitet. Antallet aktører har variert fra 16 stykker og helt ned til syv, og mange av de ti som er med i årets revy, har vært med, mer eller mindre fra begynnelsen.
– Hvis man ikke er med i revyen, kan det jo hende at man selv blir parodiert, poengteres det. Hva som står på programmet vil vi ikke avsløre, men Wara kan fortelle at alle vil finne noe å kjenne seg igjen i da det er nummer som handler om hele Sør-Varanger. De oppfordrer imidlertid sambygdingene på Skogfoss til å gjøre mer av seg.
– Mange sitter jo bare inne, og da blir det vanskelig å få til noe til revyen. Derfor har vi hentet en god del fra hele kommunen, sier Wara, og tilføyer humoristisk at man mistet mange potensielle nummer når det ble klart at man likevel fikk beholde skolen i bygda.

Artig

De glade artistene forteller at det er mye arbeid og innsats som skal til for å stable revyen på beina. Tekster skal skrives, kulisser hamres og kostymer sys, og noen ganger tenker man på hvorfor man i det hele tatt gidder. Men tvert teppet går opp og man får utfolde seg på scenen og se folks reaksjoner, så er det veldig verdt det.
– Du får et kick, og så har vi det veldig godt sammen på øvingene, forteller Eli Rushfeldt.

Fest

Årets revy varer i cirka halvannen time, og det er middag først og påfølgende fest, akkurat som tidligere. Det er også da at revynavnet blir offentliggjort for allmennheten, i form av et banner over scenen. Da bruker folk å sitte og spise mens de spekulerer i hva de får servert i årets revy, får vi vite. Etter på er det levende musikk og alle rettigheter. En god gammeldags bygdefest. Det blir også i år presentert en «Upper ten»-liste der man deler ut heder og ære fra scenen til ti utvalgte personer. Hvem som blir trukket frem i år, får vi imidlertid ingen indikasjoner på. Dette bestemmes nemlig av en jury, og Wara forteller at ikke en gang de vet hvem denne juryen består av.