God sparring

- Dette er ikke minst sosialt. Men samtidig har vi lyst å vise de ungste brytere at vi også kan bryte. Vi er omlag 10-15 som har holdt med denne treningen de siste tre årene, forteller trener Vegar Olsen.

Og intensiteten er det ingen problemer med. Noen av de lovende unge bryterne i klubben har også oppdaget denne muligheten til god sparring mot tidligere norgesmestre.

- Her møter jeg sterk motstand og mere muskler enn jeg ellers gjør, sier 16-årige Kaja Bergersen som sist helg kapret gull i Kolbotn cup, trolig det største brytestevnet i landet.

Trener de unge

Veteranene forteller at denne treningen også er en fin oppladning til turløp som Munkeferden og Pasvikrennet. I tillegg deltar de hvert år i 17. mai-stafetten.

Men det sosiale er også en side. På onsdagens trening manglet gruppen flere av de faste veteranene hadde andre oppdrag.

Mange av disse guttene har treneroppgavene i klubben og følger med sine bryterer på stevner hele høst og vinter. 10 desember drar klubben med syv brytere til Nordlysstevne i Murmansk.

40 norgesmestre

Etter at Kjell Erik Andreassen i 1962 tok klubbens første norgesmesterskap, har klubben oppfostret ca 40 NM-vinnere. Ingen andre klubber kan vel se tilbake på slike meritter. Klubbens evne til kontinuerlig å utvikle brytere som hevder seg i norgestoppen, er det absolutt grunn til å legge merke til. Et viktig poeng er at de unge uttøverne blir trent av voksne trenere, som har solid erfaring og som også har vært blant de beste i landet. Den kompetanse og erfaring de har ervervet, overføres til de unge gjennom trening og klubbkultur.

Grunnprinsippene i all trening, som treningsdisiplin, konsentrasjon og mye øving/terping synes å være en gjennomgående tråd i treningsarbeidet.

Også evne til å gå nye veier i utviklingsarbeidet, er et kjennetegn ved klubber som lykkes. I det siste har KAK begynt å kombinerer stevner og trening. Dagen før stevnet trener de sammen med sine internasjonale eller norske motstandere for så å møte disse igjen i konkurranse samme helgen. Denne tilvenningen til gode motstandere er nyttig for både egen ferdigheter, men også for psykologien hos uttøverne.