I år er TV-aksjonen søndag 23. oktober, og pengene går til Røde Kors' arbeid med å gi livsviktig hjelp til ofre for krig og konflikt.

Aksjonsleder for Troms og Finnmark, Eskild Johansen, var onsdag i Kirkenes for å møte innsamlingskomitéen.

- Under TV-aksjonen i fjor var Sør-Varanger kommune i en spesiell situasjon. Folk som vanligvis er deltakende i TV-aksjonen, var opptatt med å jobbe for flyktningene som kom over grensa. Jeg har tro på rekord, sier han.

Pengene skal i år gå til ni land hvor arbeid for mennesker på flukt pågår, i tillegg til å gå til å hjelpe flyktningene som har kommet til Norge. Blant landene som mottar pengene finner vi Syria, Sør-Sudan, Somalia og Myanmar.

Gi tilbake

Johansen har stor tro på Sør-Varanger som innsamlingskommune i år. Både fordi de har sett flyktningene med egne øyne, og fordi det i år er 60 år siden kommunen mottok slik hjelp selv.

- I år har Sør-Varanger sjansen til å gi hjelpen tilbake. Mange i Sør-varanger var flyktninger selv under andre verdenskrig. I 1946 ble Finnmark bygd opp igjen etter krigen, ved hjelp av det som da het Nasjonalhjelpen, forteller han.

I fjor gikk pengene til regnskogen, og da var det ikke alle som fikk besøk av bøssebæerne fordi TV-aksjonen ikke fikk nok folk til å gå. I år håper de på langt flere frivillige.

Tradisjon

- Hovedpoenget med årets aksjon er at Røde Kors skal sette inn tiltak for å hjelpe flyktningene der de er, både de som er på flukt rundt om i verden, og de som er flyktninger i Norge, forteller Johansen.

Gjennom TV-aksjonen skal flere mennesker i krig og konfliktområder få livsviktige medisiner, helsehjelp, rent vann og mat. Behovet er enormt, og alle bidrag er med på å redde liv. Røde Kors er mange steder den eneste hjelpeorganisasjonen som slipper til med humanitær bistand, og har gjennom lokale frivillige tilgang til dem som ellers ikke får hjelp.

Mellom tre og en halv- og fire millioner mennesker i Syria får mat av Røde Kors hver måned. Spesielt for i år er at innsamlingskomitéen består av to medlemmer fra nettopp Røde Kors.

- Vi har en et aktivt lokallag, og jeg har stor tro på at det blir en bra aksjon. Røde Kors er kjent for alle, og har en lang tradisjon, sier aksjonsleder i Sør-Varanger Lena Norum Bergeng.

- Vi i Røde Kors vil være synlig i bybildet før aksjonen, slik at vi får ut informasjon til alle, forteller leder i Sør-Varanger Røde Kors, Jan Erik Nilsen.

Næringslivet

I år tenker innsamlingskomitéen større enn tidligere, og kommer med en egen vri på innsamlingen. De vil ha nærlingslivet på banen.

- Det vil bli arrangementer der næringslivet selv kan få bestemme hvor mye de skal gi. De velger selv pris på inngangsbilletten til arrangementene, forteller Bergeng.

Innsamlingsleder Eskild Johansen forteller om mange anledninger der bedrifter har til å være med på aksjonen.

- De skal pågå en næringslivsstafett som starter i Tromsø , via Alta og Hammerfest, helt opp til Kirkenes og Vadsø, forteller han.

I år har Sør-Varanger sjansen til å gi hjelpen tilbake. Mange i Sør-varanger var flyktninger selv under andre verdenskrig. I 1946 ble Finnmark bygd opp igjen etter krigen, ved hjelp av det som da het Nasjonalhjelpen.

- Vi oppfordrer folk til å ta ut kontanter før TV-aksjonen, men det finnes også andre måter å gi på. Folk kan gi via mobilen eller betale med giro, forteller Sandra Asmyhr, daglig leder for Frivillighetssentralen.

Soldater og flyktninger

I år har også innsamlingskomitèen i Sør-Varanger alliert seg med blant andre Forsvaret, Svanvik folkehøyskole, rødrussen og Flyktningetjenesten.

- Vårt mål er å nå alle husstander, og vi trenger enda flere bøssebærere. Dette blir årets viktigste søndagstur, sier Randi Andreassen.

En million barn i Afghanistan er underernært. 13,5 millioner mennesker i Syria er avhengige av nødhjelp for å overleve. Over 125 millioner mennesker i verden trenger livsviktig nødhjelp, og sivile utgjør 92 prosent av de som blir drept av eksplosive våpen i befolkede områder. Sammen får vi hjelpen helt frem, er årets budskap.

TV-aksjonen

- TV-aksjonen er arrangert hver høst en søndag i oktober siden 1974.
- I år går TV-aksjonen av stabelen 23. oktober.
- Siden 1974 har det norske folk samlet inn over syv milliarder kroner som har gitt titalls millioner mennesker livsviktig hjelp.
- Flyktningrådet hadde den første aksjonen og samlet inn 125 millioner omregnet i 2013 kroner.
- Fra 1978 ble selve innsamlingen arrangert av hver kommune med ordføreren i spissen. Nå ligger ansvaret hos over 500 kommune- og bydelskomiteer.
- Den aller første gangen NRK stilte seg til rådighet for et veldedig formål var i februar 1946, for aksjonen Nasjonalhjelpen for krigens ofre og de falnes etterlatte.
Kong Haakon var den gang innsamlingsaksjonens høye beskytter, og aksjonens motto var Du må ofre noe – mange ofret alt.