Så langt tilbake som i desember 2013 kom det frem at en ukjent aksjonær hadde kjøpt seg opp i Northern Iron Limited, Sydvaranger Gruves eierselskap. Fem måneder senere er det ikke kommet ut mer informasjon om denne storaksjonæren.
I desember hadde Dalnor Assets Ltd. kjøpt seg opp til en 15 prosents eierandel. De siste månedene har selskapet, som er registrert på Virgin Irlands, kjøpt seg ytterligere opp, og har nå 17,8 prosent
De to øvrige største eierne er OM Holding med 10,8 prosent og Tschudi med 13,9 prosent.
Northern Iron ltd har generalforsamling i Perth i Australia 29. mai, og ordføreren i Sør-Varanger, Cecilie Hansen, syns det er på tide at hovedaksjonæren før den tid, eller på generalforsamlingen, viser sitt ansikt.
- Med slikt hemmelighold skapes det rom for spekulasjoner, og unødvendige scenarier som ingen er tjent med, som for eksempel hvilken nasjonalitet de nye eierne har, poengterer hun og oppfordrer de nye eierne til å ta kontakt og vise sin tilstedeværelse.

Premissleverandør

Ordføreren mener situasjonen er uoversiktlig.
- Både for oss som kommune, og ikke minst for de ansatte i gruva. Jeg har vært i kontakt med administrasjonen i selskapet, og de kan heller ikke svare på hvem de nye eierne er.
Cecilie Hansen understreker at både hun som ordfører og kommunen er en avhengig av kontakt og dialog for å være tilrettelegger og premissleverandør.
- Nå er vi en situasjon hvor vi ikke har dette, og vi vet dermed ikke vet hva de nye eierne tenker om fremtiden. Man har forsøkt å finne ut hvem eierne er, men finner bare et selskap registrert i Karibien - et sted som jo er kjent for å være et skatteparadis, noe som også kan bekymre.

Ingen anelse

Henning Bråten, leder for Gruveklubben Nordens Klippe, sier foreningen ikke har noen anelse om hvem som er den største eieren.
- Vi vet, forhåpentligvis, like lite som som bedriftsledelsen om det.

Hva syns dere om å ikke vite hvem dere jobber for?

- Det hadde vært greit å vite hvem som eier oss, eller en del av oss da. I hverdagen betyr det ikke så mye, men i det øyeblikket de krever styreplass, så får de jo også en stemme. Det hadde vært greit å vite hvem den stemmen er, og hva de ønsker med plassen og bedriften.

Les også: Hvem er den ukjente aksjonæren?