- Jeg er sjokkert. Selv om jeg i teorien vet en del om utslippene, så er det noe annet å selv se områder som ser ut som en postapokalyptisk krigssone, sier Oskar Njaa, energimedarbeider i Natur og Ungdoms Russlandsprosjekt.

Forrige onsdag målte NILU (Norsk institutt for luftforskning) svært høye nivåer av SO2 på Svanvik, nivåer høyere enn på minst syv år med 10-minuttersverdier på 1980 mikrogram per kubikkmeter, og med to timeverdier over 350 mikrogram som er norsk grenseverdi.

Skandaløst

Natur og Ungdom kjørte tilfeldigvis til Nikel mandag på vei til Murmansk og stoppet innom siden ingen i følget hadde vært i Nikel før.

- Jeg vet ikke om miljøministeren har vært i Nikel, men oppfordrer til å ta med seg sentrale miljøpolitikere, miljøvernere og journalister og dra dit. Det er skandaløst at det ikke er mer interesse for å gjøre noe med utslippene, og det har kanskje noe med at anlegget ligger langt fra Oslo. Inntrykket er at utslippene nærmest ignoreres, og en reise dit ville vist folk i nord at de bryr seg, sier energimedarbeideren.

Ordfører Cecilie Hansen var tidlig ute og kritiserte Norges beslutning om å avlyse det planlagte møte i Den norsk-russiske miljøkommisjonen. Avlysningen, eller utsettelsen som det ble kalt fra regjeringshold, var del av Norges reaksjon mot Ukraina-krisen.

Ofret

- Vi er enig med ordføreren om at det ikke er konstruktivt å ofre et slikt møte på storpolitikkens alter. Møtevirksomheten burde rulle og gå, dialog er det beste virkemiddel, kommenterer Njaa.

Cecilie Hansen forsøkte å ifjor - fånyttes - å få kommunestyret i Sør-Varanger til å anmelde KMMC (Kola Mining and Metallurgical Combine) som igjen er eid av giganten Norilsk Nickel til norsk politi.

- Vi er pirret av ideen, og vil vurdere å gå til politianmeldelse for å få saken prøvd etter norsk forurensningslov. Vi er nå i gang med å se på muligheten, sier Oskar Njaa i Natur og Ungdom.

Klima- og miljødepartementet svarte ikke i går på en henvendelse fra Sør-Varanger Avis på om det kan være aktuelt for klima- og miljøminister Tine Sundtoft å besøke Nikel. Dessuten hva som er Norges plan for å følge opp de sure utslippene, og også hva slags møtevirksomhet som eventuelt er planlagt med russiske myndigheter den nærmeste tiden.