Maksim Belov står på valg for det russiske høyreorienterte liberaldemokratiske partiet (Sjirinovskijs parti), og ypper dermed sine unge politiske muskler mot selveste guvernøren i Murmansk oblast i søndagens valg.

32-åringen forklarer partivalget sitt med at han vil tilhøre en opposisjon til maktpartiet.

- Ikke opposisjon i betydning revolusjon, for jeg tror ikke på forandring gjennom opptøyer og maktbruk. Det fører ikke fram, det ser vi mange steder, som i Ukraina og i Libya. Jeg tror på at vi skal få forandringer i vårt land skritt for skritt. Gjennom forhandlinger, dialog og kommunikasjon, sier Maksim Belov på telefonen fra Murmansk.

Der driver han hektisk valgkamp helt i innspurten med pressemøter både med russisk media og norske journalister på russisk valgkurs.

Både selve valgdagen og dagen før skal imidlertid valgfreden råde.

Spiriten tilbake

Belov bodde og arbeidet i Sør-Varanger, på Basen og i Radius Kirkenes fra 2005 til 2007. Så flyttet han videre til Oslo, og han forklarer at mediedekningen av situasjonen Georgia/Sør-Ossetia/Russland, var utslagsgivende for at han ville hjem til Murmansk igjen.

- Jeg satt på kontoret i Oslo og måtte lete i blogger og mindre nyhetssiter for å finne informasjon. I massemedia var det ikke noe å finne. Men da Russland til slutt sa stopp, våknet vestlig media - slik de gjør når noe går mot USAs interesser og Russland kan fremstilles som «the bad guy». Det samme ser vi i media nå. Jeg blir stolt når Russland står opp mot USA og EU, og sier at vi ikke vil være med i deres lek lenger. For nå ser vi at den russiske spiriten kommer tilbake. Det betyr ikke at vi er en trussel for hele verden, men at vi vil utvikle oss på vårt vis.

- Nei! Denne delen av grensa er ikke mot gammelt land eller territorium, og vi har aldri vært i konflikt. Det jeg er opptatt av er at spiriten vår kommer tilbake. At folk føler de er russiske og at de er stolte av det, det russiske som er i blodet vårt.

Stereotypisk

Maksim Belov ser den økende russiske stoltheten som et tegn på Russland går i riktig retning.

- Det andre momentet mitt, som er et godt tegn på forbedring, er at det kommer en ny generasjon mennesker inn i for eksempel parlamentet i Moskva. Smarte folk med patriotiske følelser, som har bodd, reist eller studert i utlandet og som tar eget ansvar. Også her syns jeg vi blir feil framstilt i vesten. Der lages det et bilde av at det russiske parlamentet er fylt av korrupte, feite gamle gubber. Selvfølgelig finnes det et antall personer som utfører feil handlinger, men skritt for skritt må vi få disse bort. Jeg tror at vi vil se stor forskjell allerede om fem år, at Russland utvikler et demokrati som er riktig for oss. For det vil ikke fungere å implementere en amerikansk, eller britisk for den del, versjon av demokrati i Russland.

Godt symbol

Maksim Belov har stått på valg en gang før.

- For fem år siden dro jeg tilbake til Murmansk, og forsøkte meg på å bli valgt inn til det lokale bystyret i Murmansk. Det lyktes ikke, konstaterer han.

- Ja, jeg utfordrer. Eller kanskje er det riktigere å si at jeg tør si at jeg utfordrer. Jeg tør si at jeg vil bli guvernør. Jeg mener det er et godt symbol for andre. De fleste vil si at det for en enkel fyr uten rike foreldre er umulig å nå topp-posisjonen. Jeg vil vise at alt er mulig, at det ikke finnes grenser. Den største frykten ligger i å komme over sin egen redsel.

- Kovtun er favoritten, naturlig nok, siden hun kommer fra det ledende partiet. Mitt ønske er selvsagt å få topp-plassen, kanskje er andre eller tredje plass mulig. Men samtidig er det 39 prosent av velgerne som ikke har bestemt seg, så mye kan skje.

- Murmansk utvikler seg veldig sakte, sammenlignet med andre byer i Russland. Vi står sist i køen for å tiltrekke oss investeringer, ser vi til byer som Ekaterinburg så gjøres det mye større investeringer der. Vi utvikler oss også i langsomt tempo sammenlignet med andre regioner - som Jamal i Nenets autonome område. Jeg mener vi ikke bruker vår posisjon som del av Arktis særlig godt, og ønsker ikke å si at Arktis er fremtiden. For Arktis er nå. Det går så sakte og det er så mange byråkratiske problemer hos oss. Russisk byråkrati er restriksjoner og kontroll, og det er ikke det vi trenger for å utvikle internasjonal business i Arktis. Jeg ønsker at vi skal være mer åpne. Vi må vise våre naboer - Norge, Finland og Sverige - at vi er den beste partneren å velge.

Belov, som jobber for et bergensfirma, sier han brenner for å etablere broer med skandinaviske partnere.

- Jeg ønsker at at samarbeidet blir mer enn ord, ikke bare konferanser med byråkrater og politikere der det fra tid til annen ikke blir andre resultater enn ord. Når jeg reiser gjennom Norge, på vei tilbake til Murmansk, så kan jeg ikke si at jeg føler det som mitt andre fedreland. Men jeg føler meg hjemme. Jeg ønsker vi kunne få til virkelige partnerskap. Jeg har også et sterkt ønske om mer makt til Barentsregionen, ikke som en egen stat, men med mer fellesskap.

Les også: Valg midt i ellevill patriotisme