– Dette er veldig vanskelig. Uansett hva vi gjør er det galt, man må bare velge den minst dårlige løsningen, men det føles som å pisse i buksa for å holde varmen. Hva blir det neste, spør hovedtillitsvalgt Henning Bråten.

Les også: Søker disp for overtid

36 ansatte

Sydvaranger Gruve avvikler pendlerordningen i Bjørnevatn med virkning fra 1. desember. Det betyr at 24 pendlere i offshorerotasjon blir uten jobb før jul.

– Dette er ikke noe vi har gått med på med lett hjerte, det har vært knallharde forhandlinger i sommer. Når bedriften er i den økonomiske situasjonen den er, ble dette den løsninga vi måtte akseptere, sier Bråten.

– Totalt er det 36 ansatte som blir nedbemannet i denne runden, sier han.

Les også: Har tapt nye 71,3 millioner

Må flytte hit

Bråten sier at pendlerne har mulighet til å søke på fast jobb i bedriften, men da må de flytte til kommunen.
– Jeg vet at de færreste vil si ja til dette, spesielt når situasjonen er så usikker som den er. Rykke opp hele familien fra hjemstedet og flytte hit nå, det tror jeg ikke vil mange vil. Det er kanskje et fåtall som vil velge å flytte hit, jeg har hørt om en to-tre stykker som vurderer det, sier han.

– Det er veldig synd at vi mister disse ansatte, det er folk som har vært med helt fra starten og som har mye kompetanse. Det er en stor utfordring å kutte kostnader uten å kutte for mange ansatte, legger han til.

Bekrefter

Det var NRK som meldte at gruva sier opp pendlerne, og de har hatt kontakt med en av dem, maskinfører Espen Bjørnstad, som sier at han har fått beskjeden på telefon, og at oppsigelsen er på vei i posten.
– Nå er det å hive seg på telefonen, ringe rundt og søke etter nytt arbeid. Det er ikke annet å gjøre, sier han til NRK.

Sydvaranger Gruve sa til NRK at de bekrefter at pendlerordningen nå blir avviklet, men at de ikke ønsker å kommentere saken videre ut over det hovedtillitsvalgt har opplyst om.