Partisekretær Kjersti Stensengs planlagte besøk til Kirkenes torsdag 4. januar, er avlyst grunnet varslersakene om nestleder Trond Giske. Sør-Varanger Arbeiderparti har på sine Facebook-sider informert om at medlemsmøtet som var planlagt på rådhuset er avlyst.

– Årsaken er på grunn av sentralstyremøtet den 2. januar, og den krevende situasjonen som preger partiet om dagene, skriver lokalpartiet.

Krevende situasjon

Det var onsdag 13. desember at Dagens Næringsliv publiserte den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

Partileder i Ap, Jonas Gahr Støre, hasteinnkalte sentralstyret til et ekstraordinært møte på partikontoret tirsdag.

Mandag kveld ble det kjent at Giske fritas fra vervet som nestleder på grunn av «den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter».

Intern uro i ledelsen

Flere eksperter mener Arbeiderpartiets to nestledere ikke lenger kan sitte sammen i partiledelsen, skriver Vårt Land.

– Vanligvis vil en toppledelse kunne håndtere ganske sterke politiske motsetninger, men når man kommer til et punkt der man ikke kan stole på hverandre, så går det ikke lenger.

Det punktet har Giske og Tajik nådd nå, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til avisen Vårt Land.

VG melder at det er flertall for å kaste Trond Giske blant fylkeslederne i Arbeiderpartiets kvinnenettverk.

Ingalill Olsen, fra Finnmark, som sitter i sentralstyret til Ap sier til ifinnmark.no at hun er kritisk til at partiets nestleder, Hadia Tajik, leste opp varslerbrev under møtet. Dette var noe leder Jonas Gahr Støre ikke ønsket.