Regiondirektør Bjørn Fridfeldt i Utlendingsdirektoratet (UDI) forteller at Neiden Fjellstue også har blitt tatt i bruk til avlastingstransitt.

– Vi har vel 50 plasser der, og 150 på Neiden hotell, forteller han.

Med det har også UDI sluttet å sette asylsøkere inn på Wessel Hotell og Barents Frokosthotell, ifølge Fridfeldt.

– Vi ønsker å ha asylsøkerne i Fjellhallen, på Neiden Hotell og på Neiden Fjellstue. Vi ønsker å legge trykket vekk fra sentrum, slår han fast.

Fremdeles avtale

UDI har fremdeles avtale med Hotell Wessel om at de kan bruke det om det skulle være behov.

– Men når det nye ankomstsenteret er oppe og går, håper vi at det ikke er nødvendig, sier han.

Når Neiden Fjellstue har blitt en del av avlastingstransitten, betyr det at asylsøkere sendes dit etter at de er ferdige med registrering, mens de venter på transport til et fastere asylmottak et annet sted i landet.

Jevnlige flighter

Samtidig tror Fridfeldt at de vil klare å fortsette videresendingen av asylsøkere.

– Jeg er optimistisk. Jeg tror vi har kommet inn i et spor der vi kan ha jevnlige flighter og busser ut av kommunen, forteller han.

Det betyr ikke at UDI kan slappe av. De jobber dag, kveld og delvis natt for å fortsette å finne overnattingssted rundt om i Norge, ifølge Fridfeldt.

En krise som oppsto på tirsdag, var at tre busser med asylsøkere ble satt av gårde på E6 uten noen klar destinasjon. Det skjedde av frykt for at det ville bygge seg opp et trykk på asylsøkere, idet strømmen over grensa nådde nye høyder.

Ifølge regiondirektøren fikk de stoppet bussene før de var ute av Sør-Varanger.

– Vi klarte å finne plasser til asylsøkerne på noen timer. De ble først satt på en flight som så ble kansellert, så ble de satt i buss igjen, forteller han.

Ifølge Fridfeldt har det ikke skjedd noe liknende etter det.