29. juli åpner utstillingen «Naturvernforbundet 100 år», i første etasje på biblioteket.

I anledning jubileet har forbundet produsert en fotoutstilling, som viser litt av hva hundre års kamp for vår natur har dreid seg om, opplyser Sør-Varanger kommunes hjemmesider.

Brettspill og roll ups

Samme dag skal også utstillingen «Fennoskandias grønne belte» stå klar til de besøkende, i tredje etasje.

Vandreutstillingen presenterer den nordlige delen av «Green Belt of Fennoskandia» (GBF), som er et nettverk av naturvernområder på grensen mellom Norge, Russland og Finland.

– Dette vil bli en litt annerledes utstilling, med roll ups og digital info på PC. I tillegg er det planlagt et stort brettspill på veggen, der folk kan aktivisere seg, sier biblioteksjef Hildur Eikås.

Utstillingene vil være tilgjengelige for publikum i en måned. Under åpningen vil det også være anledning til å møte representanter fra lokallaget i Naturvernsforbundet og Bioforsk Svanhovd.

Biblioteket som arena


– Jeg synes det er flott at folk tenker på biblioteket som en arena for å profilere utstillinger og informasjon, forteller hun.

Etter at Biblioteklovens endringer trådte i kraft 1. januar i år, er igjen biblioteket en arena og møteplass.

– Vi er glade for denne lovendringen, for det er viktig å påpeke bibliotekets rolle i lokalsamfunnet, sier Eikås.

Utstilling på norsk og samisk

For tiden fyller utstillingen om Nils-Aslak Valkeapää-Áillohá (1943-2001) første etasje i biblioteket.

Stiftelsen Lásságámmi og Samtidsmuseet for nordlige folk/ Davvi álbmogiid dáláiid musea, tok i 2012 initiativ til en retrospektiv utstilling for multikunstneren, opplyser kommunens hjemmesider.

– Noe som er unikt med denne utstillingen, er at den inneholder en parallell tekst på norsk og samisk, sier Eikås.

Biblioteket har fått flere tilbakemeldinger om utstillingen, blant annet fra en svensk besøkende, som hadde bodd hjemme hos Valkeapää.