– Samarbeide med SV og Rødt? Ja, det skal nok gå. Det er bra tross alt, var omkvedet på Arbeiderpartiets valgvake på Scandic da 100 prosent av stemmene var talt opp ved 22-tida mandag.

– Jeg er fornøyd selv om vi går tilbake. Nå blir det opp til forhandlingsutvalget å komme fram til en løsning, og det har jeg stor tro på, sier ordfører Rune Rafaelsen til SVA.

Sp-jubel

Tidligere på kvelden var det Senterpartiet i etasjen over som hadde grunn til å juble. Etter at forhåndsstemmene og distriktsstemmene var talt opp, lå de nemlig på 30 prosent. Men det varte ikke kvelden ut.

Ved 23-tida lå stemme- og mandatfordelingen slik (endring i mandater i parentes);

  • Arbeiderpartiet: 38,5 prosent – 11 mandater (-3)
  • Senterpartiet: 22,8 prosent – 6 mandater (+1)
  • Høyre: 15,7 prosent (4 mandater (0)
  • SV: 9,4 prosent – 3 mandater (+1)
  • Frp: 4,6 prosent – 1 mandat (-1)
  • MDG: 3,5 prosent – 1 mandat (+1)
  • Rødt: 4,1 prosent – 1 mandat (+1).

14 mandater gir flertall.

Valgoppslutningen var på 59,4 prosent i år, en gledelig oppgang fra såvidt over 50 prosent i 2015. Rundt 25 prosent av de 4761 personene som stemte i kommunestyrevalget, hadde stemt på forhånd, viser tall fra Valgresultat.no.

Håpet på Hesseng

Det var en lettet ordfører som rundet av valgvaken, selv om han hadde håpet på at flertall i eget nabolag på Hesseng skulle vippe totalen over 40 prosent i kommunen.

– Jeg var litt deprimert i starten, men etter oppløpet syns jeg vi kan være fornøyd, sier Rafaelsen.

– Og jeg er kjempefornøyd med valgapparatet mitt – partiet har gjort en fantastisk jobb, sier han.

– Selvfølgelig er man skuffet over å ha gått ned fra 50 prosent sist, men det kan godt hende vi har godt av å samarbeide med andre partier, legger han til.

For øvrig har Rødt inne sin første representant i kommunestyret i Sør-Varanger siden Rafaelsen selv satt der. Da skrev vi år 1990, og partiet het RV.

Har rødgrønn tro

Lokallagsleder i Ap Mariann Wollmann Magga leder forhandlingsutvalget. De har sondert med både SV og Rødt før valget.

– Vi har våre naturlige samarbeidspartnere på venstresida, så det er naturlig at vi ser ditover, sier Magga.

– Hvordan skal dere ro i land et rødgrønt samarbeid?

– Det kommer an på hva de krever. Alle partiene er veldig klare på sine kampsaker, så det gjelder å finne ut hva vi kan samarbeide om, og hvor vi er uenige.

Bygd og by

Uansett utfall er det klart at Senterpartiet har feid Ap av banen i de fleste distriktene i Sør-Varanger.

– Hvorfor tror du det, Rafaelsen?

– Nei, det er tydelig at det er forskjell på by og land. Men en stemme i Kirkenes betyr like mye som en stemme i Neiden. Så hvis velgerne der tror de får det bedre ved å stemme på Senterpartiet, så ja, helt ok. Men vi kommer uansett til å stå på vårt program.

I Neiden tok for øvrig Sp 44,7 prosent av stemmene, mot 16,5 til Ap. På Jakobsnes og Skogfoss passerte Senterpartiet 50 prosent.

Rafaelsen vil ikke si noe om det er helt uaktuelt for ham å samarbeide med Sp. Men hans foretrukne partnere er SV og Rødt.

– Slik situasjonen ser ut nå, har vi tre flertall til sammen. Men alt dette skal avgjøres av forhandlingsutvalget og godkjennes av partiet.