side 22 og 23

Finnmark internasjonale litteraturfestival arrangeres i Kirkenes fra 16. til 20. november. Vi fortsetter vår presentasjon av deltakerne.

Aina Basso er foreløpig ikke oversatt til russisk, men vi bruker litteraturfestivalen til å bli kjent med litteratur på tvers av landegrensene, byttet går begge veier. Festivalen får også besøk av Dmitrij Jermolajev, som er en forfatter fra Murmansk som ikke er oversatt til norsk, men som skal delta på litteraturfestivalen, til glede for både russiske og norske publikummere.

Tur til Russland

Pasvik turist AS koordinerer reisen, de ordner med visum, lunsj i Zapoljarny og guider gjennom området ekskursjonen reiser gjennom.

- Vi har plass til flere på bussen, så vi tar veldig gjerne imot påmeldinger før fristen 20. oktober. Man kan melde seg på på våre nettsider finnlitt.no, sier Sunniva Knutsen, festivalkoordinator for Finnmark internasjonale litteraturfestival.

Aina Basso har aldri vært i Russland før, selv om hun har vært flere somre i Finnmark. Hun gleder seg til ekskursjonen og sier hun har hatt lyst å reise til Russland i flere år. I sitt arbeid med den nye barneboken Heksejakt, prøvde hun å finne noe om heksejakter i Russland. Var det tilsvarende prosesser der som i Finnmark?

- Russisk historie er veldig spennende, både før og etter revolusjonen, også i nyere tid, sier Aina Basso, som nå får anledning til å oppdage litt av Russland selv. Det blir spennende med forfattermøte på Nikel bibliotek, der tolken får en sentral rolle.

Forfatter og historiker

Aina Basso er forfatter og historiker fra Giske på Sunnmøre, men har røtter i Skallelv i Vadsø. I 2008 debuterte hun med ungdomsromanen Ingen må vite. Etter det har hun utgitt romanene Fange 59. Taterpige (2010), Inn i elden (2012) og Finne ly (2014). Inn i elden ble nominert til Brageprisen i 2012 og til Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2013. Boka er senere blitt oversatt til dansk og fransk, og i Frankrike nominert til litteraturprisen «Les Pepites» i kategorien beste ungdomsbok. Aina Basso er kjent for å bruke virkelige historiske hendelser som bakgrunn i bøkene sine. Handlingen i Inn i elden utspiller seg i Vardø og Kiberg, og hekseprosessene er tema. Boka ble lansert under Finnmark internasjonale litteraturfestival i 2012. I 2015 fikk hun stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening for å skrive sakprosa for barn om hekseprosessene.

Heksejakt

I høst debuterer hun som sakprosaforfatter for barn med boka Heksejakt. Boka handler om heksejakt og brenning i Europa, Norge og Finnmark. Aina Basso setter søkelys på hvem heksene var, og hvordan dette kunne skje: I 1662 ble 31 kvinner beskyldt for å være hekser i Finnmark. Av disse var det seks småjenter.