– Flere eksperter advarer nå norske myndigheter mot Nubo. For oppkjøpet handler neppe om kun en storstilt turismesatsing. Trolig dreier det seg om internasjonal storpolitikk og kampen om å få fotfeste ved fremtidens sjøvei over Polhavet, skriver NRK Hordaland.
Huang Nubo, som skal være en av Kinas rikeste menn, finansierte i 2010 poesifestival på Island. To år senere ble det poesifestival i Sør-Varanger.
NRK beskriver hvordan pengegavene ga ham innpass hos sentrale politikere på Island. Senere tok han initiativ til å kjøpe opp store landområder på øya, tilsynelatende til en turistetablering. Men også et stort havneprosjekt viste seg å være planlagt.
Fotfeste
Også i Norge har Huang vært generøs. Kunstmuseene i Bergen har fått ti millioner kroner i gave. Fem måneder senere forsøkte milliardæren å kjøpe 216 kvadratkilometer på Svalbard, et område eid av en bergensk familie.
NRK Hordaland siterer South China Morning Post som skriver at Kina med Svalbard-muligheten får sjanse til å kjøpe sitt første fotfeste i Arktis.
Sensitive
NRK har intervjuet Juan Pablo Cardenal som har skrevet bok om Kinas ukjente lobbyister og fiksere, som i det skjulte jobber for det kommunistiske partiet i Kina.
– Kinas interesse i Polhavet er helt åpenbar. De har et stort behov for transport av varer denne veien i fremtiden, sier forfatteren.
– En stor del av kinesiske investeringer i utlandet stammer ikke fra et privat selskap. Det er statlige selskap, eller så er det den kinesiske stat som står bak. Så når det kommer til investeringer i sensitive områder, bør Norge være svært forsiktige, skriver NRK.
Huang Nubo skal foreløpig ikke ha forsøkt å kjøpe seg en bit av Norge, i Sør-Varanger. I hvert fall står han ikke på listen over offentlig kjente eiere.