Onsdag forrige uke startet skoleåret for de rundt 550 elevene på skolen. Administrasjonen er vant med at de «bostedsløse» elevene finner seg et sted å bo få dager etter skolestart. Dette har ikke skjedd i år.

Vanskelig

I den gamle gymsalen på skolen er det nå innlosjert tre elever. To til er ventet mandag kveld. Skolen stiller med feltsenger, enkle kjøkkenredskaper og et gratis kveldsmåltid. Bassalev som kommer fra Båtsfjord, forteller at det har vært vanskelig å finne et sted å bo.

- Jeg kjenner en fra Båtsfjord som er to år yngre enn meg. Han søkte om hybel allerede i mars, og heller ikke han fikk noe, forteller han. Nå har han fått hjelp fra skolen om å se etter andre hybler og leiligheter andre steder i nærområdet.

Venteliste

Hos administrasjonen kan de ikke gjøre stort annet enn å hjelpe elevene med å finne informasjon.

- Vi viser dem hvilke aviser de skal se i, og andre kanaler der bosteder formidles. Vi kan ikke gjøre mer enn det, forteller assisterende rektor, Jan Vidar Dahle. Mandag denne uka stod mellom 30 og 40 personer på venteliste til hybel.

- I tillegg har vi ti stykk på venteliste til ordningen om vertsfamilier, forteller han. Som vertsfamilie får man 20 000 kroner pluss leie fra eleven. Det forplikter imidlertid at vertsfamilien knytter litt ekstra kontakt og følger opp litt.

- I fjor hadde vi flere vertsfamilier enn det var bruk for, poengterer Dahle for å tegne et bilde av situasjonen.

- Nå vet jeg ikke om flere av de samme står på de samme listene, men hvis jeg sier at 50 ungdommer ikke har noe sted å bo, så bør det stemme ganske bra, sier han.

Dro hjem

Han anser situasjonen som veldig alvorlig.

- For ungdommene kan det føles som en krise. Jeg håper indelig at folk åpner dørene og er villig til å leie ut til elever. De yngste vi har er ikke mer enn litt over 15 år gamle, og mange foreldre synes det er ille nok å sende fra seg ungene, sier han. Dahle har også hørt om tilfeller der foreldrene har tatt hjem ungene i stedet for å la dem begynne på skolen.

- Vi sier vi kan ta hånd om dem midlertidig, men vi får mange fortvilte telefoner fra foreldre som ikke kan skjønne at vi ikke har hybler engang, sier han. Nå håper han at fylket evaluerer hybelsituasjonen på Hesseng.

- Kirkenes videregående utvider stadig med nye linjer, og vi kunne godt ha fylt et hybelhus til, sier han og peker på at dette er en spesiell situasjon for Finnmark.

- Andre steder i landet bor de aller fleste hjemme. I Finnmark er det mange små steder og få videregående skoler, avslutter Dahle.