Mannen fra Sør-Varanger tilsto mesteparten av de 15 forskjellige tiltalene mot ham, da saken hans kom opp i Øst-Finnmark tingrett tidligere i mai. Det ble til en fengselsstraff på ett år og fire måneder.

Størstedelen av straffen kom fra at politiet fant i overkant av 150 gram amfetamin hjemme hos mannen. Men retten la til over en måneds fengselsstraff oppå det, først og fremst et tyveriraid på nordsiden av fjorden.

I løpet av en novemberhelg i fjor brøt han seg inn i Tana Scooter & ATV sine lokaler. Der stjal han blant annet 800 kroner i sedler, skuterklær og ryggsekk. Så festet han en av butikkens tilhengere med ATV på baksiden av bilen sin, og kjørte vekk.

Han parkerte bilen på Seidafjellet, og tok ATVen videre derfra til Vestre Jakobselv. Der brøt han seg inn i lokalene til motorfirmaet Harila.

Harilas betjening fant flere ødelagte dørlåser, skadde biler og en kappet trykkluftslange da de kom på jobb mandagen etter. Innbruddstyven brukte slangen til å stjele bensin fra flere biler, for å fylle på ATVen.

Han tok med seg 4050 kroner fra kassen, før han kjørte videre mot Vadsø. Men bensinen holdt ikke lenge før ATVen stoppet, og politiet fant ham ved det strandede kjøretøyet.

Lensmann-innbrudd

Kort tid etter kom enda et innbrudd. Bilen til den tiltalte hadde blitt låst inn på Tana lensmannskontor. Da mannen ble løslatt fra varetekt i Vadsø samme dag, fikk han et par gummistøvler fra politistasjonen, siden det eneste fottøyet han hadde med seg var de stjålne skuterskoene.

Tirsdagen etter hadde noen brutt seg inn på lensmannskontoret i Tana, og det eneste som var rørt var den tiltaltes bil. Der var et deksel rundt girspaken løsnet. Politiet visste ikke hva som var der, men mistenkte at det var narkotika.

Det var fotavtrykk fra to personer utenfor det knuste vinduet. Fotavtrykkene til den ene personen var fra støvler av samme type og størrelse som de mannen hadde fått utlevert.

Mannen hevdet at han ikke hadde noe med saken å gjøre. Tross at politiet fant glassfragmenter i en genser som de fant hos ham, klarte de ikke å bevise at det var han som hadde gjort innbruddet hos lensmannen. Det kunne være noen som hadde fått vite om bilen, og som hadde liknende støvler eller hadde lånt støvlene. Retten frikjente ham dermed for lensmann-innbruddet.

Rabatt

Straffen inkluderer også oppbevaring av noe narkotika og dopingmidler på et senere tidspunkt, og kjøring av bil under påvirkning av amfetamin.

Mannen fikk strafferabatt for å ha tilstått det han ble dømt for. Han hadde allerede tilbrakt 220 dager av straffen i varetekt da dommen ble avsagt denne uken.

Slapp straff for pistol

Mannen slapp også straff for startpistolen, teleskopbatongen og laserpekeren som politiet fant hjemme hos ham. Der sto mannen også tiltalt for å ha modifisert pistolen.

Startpistolen ble funnet i en verkstedbod i kjelleren hos mannen, og den hadde blitt modifisert så den kunne skyte ut kuler. En del ammunisjon til startpistolen ble også funnet i boden, og en tegning som liknet pistolen.

Alt det var altså ikke nok til at han ble dømt. Mannen hadde nemlig forklart at en rekke personer i narkotikamiljøet kom og gikk i boligen hans til alle døgnets tider. Han mente noen av disse måtte ha lagt igjen både pistolen, batongen og laserpekeren.

Retten mente dermed det ikke var sikkert at mannen selv hadde noe med våpnene å gjøre. All tvil skal komme den tiltalte til gode, og han ble frikjent for våpenholdet.

Retten konfiskerte uansett våpnene.