Politiet pågrep 14 polske personer fredag, etter å ha fått inn flere bekymrede meldinger.

De skal ha oppsøkt hus der det så ut som det ikke var noen hjemme. Om det har vært noen hjemme, skal de ha sagt at de er medisinstudenter fra Polen som selger julepynt. Det meldte først iFinnmark i helga.

Polakkene var også innom et eldresenter i Sør-Varanger, der de gikk på besøk til syke og demente personer. Flere av innringerne til politiet har oppfattet polakkene som pågående og ubehagelige.

Ifølge politiet kjørte de mistenkte tyvene rundt i en blå og en hvit Mercedes Sprinter. Politiet pågrep polakkene i den ene bilen i Sør-Varanger, men den hvite bilen kom seg unna da politiet rykket inn.

Bilen som politiet fikk tak i har doble bunner og skjulte rom, ifølge Finnmarken.

– Dette er biler som åpenbart er preparert for ulovlig virksomhet, sier operasjonsleder Svein Erik Jakobsen til regionavisa.

Noen flere i nettverket skal ha sluppet unna. Politiet jobber fortsatt med å kartlegge omfanget i saken, og kan dermed ikke si hvor mange.

Ønsker tips

Politiet ønsker tips fra folk som har observert den mistenkte tyvebanden, siden de ønsker å kartlegge bevegelsene deres. De vet at de var i Vadsø torsdag, så Tana og Sør-Varanger.

– Det politiet ønsker er tips om personer av utenlandske opprinnelser som kommer inn i hus uten å banke på, ringe på eller annen måte tilkjenne gi seg, eller hvis de driver aggressiv og pågående salgsvirksomhet av gjenstander, skriver Møllebakken.

Politiet etterlyste også bilen som unnslapp i helga. Det er en hvit Mercedes-Benz Sprinter med registreringsnummeret LLU 38691.

– Denne er ikke like aktuell som tidligere i helga, men hvis den blir observert så ønsker fortsatt politiet tips i saken, forteller Møllebakken til SVA.

Store ressurser

Polakkene skal ha kjørt rundt i Øst-Finnmark fra et overnattingssted i Tana, ifølge Finnmarken. Der beslagla politiet også en henger.
Politiet fant et femsifret beløp i mynter i forbindelse med arrestasjonene. De kopler dermed polakkene opp mot et mynttyveri i Vest-Finnmark i løpet av forrige uke, skriver regionavisa.

Møllebakken vil imidlertid ikke si så mye om det til SVA, da det fremdeles er under etterforskning.

– En såpass stor pågripelse har medført at store deler av våre ressurser har gått med til denne saken nå i helga. Vi har en god oversikt over hendelsesforløpet, hvilke typer straffbare forhold det er snakk om og hvilke konklusjoner som blir eller er tatt i saken. Men vi kommer tilbake til det når tiltakene eller beslutningene er gjennomført, forteller han.

Det han kan si, er at politiet jobber sammen med UDI om å mulig utvise de 14 pågrepne. Det er også snakk om bøtelegging og inndragning av et kjøretøy.