Fredag morgen ble det kjent at kommunestyrerepresentantene Nina Gudrun Nilsen og Frank Emil Trasti meldt seg ut av Arbeiderpartiet. De to stiller nå som uavhengige representanter i kommunestyret, og dermed har Ap mistet sitt rene flertall etter to år.

Ordfører Rune Rafaelsen sier han tar utmeldingen til etterretning.

- Når vi er i politikken, må vi regne med at sånt kan skje. Vi lever i et demokrati, sier han.

Han kjenner seg imidlertid ikke igjen i Nilsen og Trastis beskrivelse av lite åpenhet og gjennomkjøring av saker. Utmeldingen av de to kommer etter flere meldinger om bråk innad i partiet.

- Alt det de (Nilsen og Trasti, red.anm.) sier er feil. Arbeiderpartiet fungerer veldig godt, og jeg er dypt uenig i det de sier. Vi har gode diskusjoner, sier ordføreren.

Mer krevende

Ordføreren medgir at kommunestyrene blir mer krevende fremover.

- Men Ap er et veldig ansvarlig parti, og jeg vet at det også finnes flere ansvarlige folk i kommunestyret, sier han.

Leder i Sør-Varanger Arbeiderparti Odne Stunes forklarer at lokalpartiet må forholde seg til avgjørelsen fra representantene. Stunes kan opplyse om at han ikke er kjent med at andre medlemmer eller representanter vurderer samme skritt i partiet.

- Situasjonen er krevende når slikt skjer. Vi kjenner oss ikke igjen i kritikken fra Nina Gudrun Nilsen og Frank Emil Trasti. Likevel kan vi ikke gjøre annet enn å ta deres avgjørelse til etterretning, sier Stunes i en kort kommentar.

Må finne flertall for Budsjett

Ordføreren går ikke inn på hvilke saker som kan påvirkes av utmeldingen. Heller ikke hvordan budsjettdiskusjonen vil påvirkes nå som flertallet er borte.

- Rådmannen har ikke lagt frem budsjettforslaget ennå. Nå er det viktig for oss å få til et forsvarlig budsjett. Det er også viktig at vi forholder oss til programmet vi gikk til valg på. Det har vi gjort, mener Rafaelsen.

Rafaelsen frykter ikke at flere kommunestyremedlem vil melde seg ut.

Bråk også i Gamvik Ap

NRK melder 3. november at også seks medlemmer i Gamvik Arbeiderparti har meldt seg ut denne uken. Tre av disse sitter i kommunestyret.

Årsaken til utmeldingene skal være misnøye med ordfører, rådmann og administrasjon. Kommunestyremedlemmene fortsetter som uavhengige, akkurat som i Sør-Varanger.