• RIDDER: De som forlater korpset etter full skolegang, slås til ridder. To av ridderne, Aurora Møllersen og Ingrid Renna Eilertsen, ga æren til Eirik Slagtern.

Hvert år på vårparten har Kirkenes Skolemusikkorps det såkalte Stjernedrysset. Her berømmes de som går på skolekorpset med stjerne for hvert år de har spilt.

De som går ut av skolekorpset ved endt skolegang får også en ekstra berømmelse, idet de slås til riddere. Og under årets Stjerne- dryss forrige uke, skulle det bli en helt spesiell ridder. Eirik Slagtern forlater posisjonen som dirigent i korpset i sommer, etter 11 år.

Slagtern er ikke ute av Kulturskolen. Han er og blir rektor. Forskjellen for ham er at ettermiddagene hans nå får et litt roligere preg.

– Jeg har ennå ikke smakt på å lene meg tilbake i godstolen klokken 17. Vet ikke hvordan det føles. Men når den indre klokken begynner å ringe om at det er noe å gjøre, skal jeg nok klare å lene meg bakover i stedet, sier han.

Emosjonell

Styreleder Ronald Lund i korpset forteller om en rørende kveld for den avtroppende dirigenten.

– Han har en tendens til å bli emosjonell, så i år delte de sju drilljentene ut en dorull hver til ham. Det gikk en del dopapir den kvelden, sier Lund.

Slagtern selv teller at omtrent én dorull måtte gi tapt for tårene. Ikke uten grunn: Utmerkelsene for kvelden inkluderte en sang til ham, diktet frem av korpsets medlemmer, og en plakat der hvert av korpsmedlemmene hadde kommet med en beskrivelse av ham.

– Sønnen min skrev «svett», humrer Slagtern.

Da det var tid for å slå Slagtern til ridder, stilte to av de som forlot korpset og skolen i fjor.

Tøffe kår

De hadde nemlig begynt i korpset samtidig som Slagtern tok over, for 11 år siden. Slagtern mimrer om at korpset hadde tøffere kår da han tok over.

– Korpset hadde gått på halv tolv en stund da. Vi startet med tolv stykker i hele korpset, og slet for å gjøre det artig for dem. De første årene var tunge, sier han.

Forandringen kom blant annet ved å få fokus på at korpset skulle opptre mer for skoleelevene selv. Etter hvert kom både en klarinettrekke og flere trommere på plass, og korpset ble mer etablert i skolen.

– Nå er det omtrent 30 spillere pluss 14 aspiranter, og sju drillere, slår Slagtern fast.

Den nye dirigenten i skolemusikkorpset er Kristian Melby Nilsen.

– Han jobber på kulturskolen, og er veldig aktiv innenfor musikkmiljøet. Per i dag hjelper han i juniorkorpset, og han er også dirigent i Crescendo og spiller i hornmusikken, forteller Ronald Lund i korpset.

Slike folk er en stor del av grunnen til at Slagtern selv forlater dirigentrollen.

– Skolen er fylt opp med kvalifiserte folk som må ha tilfredsstillende arbeidsoppgaver.