Oppslutningen gikk over og under 50 prosent helt fra NRK på storskjerm på valgvaken på Ritz kunne komme med opptalte forhåndsstemmer.

- Fantastisk, det er ikke mer å si om det, sier Rafaelsen, som kunne konstatere at han får med seg 13 eller 14 representanter inn i det nye kommunestyret. Det er rent flertall det. En real rød revansje fra forrige kommunevalg.

Gitt jernet

Valgkampen har gått som en drøm for Rafaelsen og hans parti.

- Helt fantastisk, fra ende til annen. Jeg har ingenting å klage på. Jeg har hatt en stab som har vært uvurderlig og har gitt jernet for partiet. De har jobbet knallhardt helt fra valgkampen startet. De har alle æren for at vi er der vi er i dag. Det har vært et skikkelig lagarbeid.

I månedsskiftet oktober/november tar han over ordførerklubba- og får kjedet av Senterpartiets Cecilie Hansen. Før den tid skal han sette seg godt inn i sakene og ha en etterlengtet ferie.

- Jeg skal til Istanbul i bryllup. Jeg har også et par jobber jeg skal gjøre for Barentssekretariatet. Men det blir mye politikk. Og det starter allerede med medlems- og styremøte i Sør-Varanger Arbeiderparti tirsdag, sier Sør-Varangers snart nye ordfører.

Entusiasme

Valgdagen benyttet Rafaelsen til å ta en liten pust i bakken på hytta ved Ørnevann.

- En tur i stampen var god avslapning på den store dagen, sier han.

Rafaelsen skryter over entusiasmen blant medlemmene i partiet.

- De har virkelig vært fokusert på jobben som skulle gjøres. Nå er vi der, sier Rafaelsen.

- Har dette vært mer et ordførervalg enn partivalg?

- Nei, jeg tror dette har vært et partivalg. Det har ikke bare handlet om Rune Rafaelsen, men om Arbeiderpartiet og en fantastisk flott liste med folk som har stått på dag og natt for partiet sitt, sier Rafaelsen.

- Forstår du at folk er litt redde for at de neste fire årene nå blir et litt arrogant Arbeiderparti som har rent flertall og alle vedtak blir gjort på partiets grupperom?

- Vi skal ikke være arrogante. Vi skal tvert i mot samarbeide med alle parti til det beste for Sør-Varanger, lover Rafaelsen.

Skål!

Når minuttene gikk mot midnatt og 99,5 prosent av stemmene var talt opp, så ljomet «Internationalen» ut fra valgvaken på Ritz, så det hørtes helt nede på NRK Finnmarks kontor noen titalls meter unna. Det ble skålet i champagne blant de 70-80 frammøtte. Noen tok fram gitaren og begynte med visesang. Selv var Rafaelsen oppsatt på å holde beina plantet på gulvet.

- Nå skal vi nyte øyeblikket, så får hverdagen komme etterhvert med praktisk arbeid og tydelig politikk. Vi har gjennomført en perfekt valgkamp. Nå skal vi brette opp ermene, til det beste for kommunen. Det fortjener alle som har stemt på oss, sier Rafaelsen.

Lav valgdeltakelse

Det eneste skuffende for Sør-Varangers del, var valgdeltakelsen; kun 54,5 av de stemmeberettigede deltok under kommunevalget.

- Vanligvis taper Ap på lav valgdeltakelse, så derfor er det godt gjort å skåre så høyt. Jobben vår må også være å få opp engasjementet og få denne høyere ved neste korsvei, sier kommunens nyvalgte ordfører.