– Dette er kjempefint. Jeg har aldri gjort noe sånt før, og det er veldig lærerikt, sier Geerthana Jega.
Hun og venninna Meron Abeje studerer ett av portrettene de har fått satt i glass og ramme.
– Det er noe helt annet enn å ta massevis av selfier med mobilen, ler hun.

Modeller

I aulaen på Kirkenes ungdomsskole er elevene travelt opptatt med å sette opp blitzlamper på stativer. Kamera blir koblet til og en av elevene må «ofre seg», og plassert foran den hvite veggen. Lampene justeres, og en av elevene tar en stor sølvfarget reflektorskjerm og prøver å gi litt ekstra lys fra siden. Det instrueres: Prøv å sitte litt mer sånn, snu deg litt dit, se ned, se opp, se hit, vær alvorlig... Vær alvorlig!
Alle ler. Det er ikke lett å være fotomodell. Men morsomt, og alle må ta sin tur både foran og bak kamera. Blitzlampene smeller og summer.

Lys og skygge

– Vi har lært masse om å se etter lys og skygger, og om å ta oss tid. Når vi knipser i vei med mobilen, kan det fort bli hundre bilder, men når vi står i studio og skal ta et portrett, blir det mye mer konsentrasjon før vi tar det første bildet, forteller Geerthana.
– Og så har vi fått profesjonell hjelp, det har vært kjempenyttig, sier Meron og nikker mot Are Olaussen.
Ungdomsskolelæreren som underviser mest i matte og naturfag, har jobbet som fotograf før, men prøver nå få tiden med kamera til å strekke til.
– Det blir ikke så mye som før, men dette var veldig artig å få til, sier han.

Eget uttrykk

Faget er kunst og håndverk, og mens noen snurrer keramikk eller tegner, har noen fått lov å holde på med fotografi.
– Ett av målene er at man skal bli kjent med kunst og at man skal kunne bruke det til utvikling av sitt eget uttrykk. Dermed valgte vi foto og portrett. Elevene har selv vært på nett og funnet portretter de ville gjengi i fotostudioet, og så har vi jobbet med å se hva de store mesterne har gjort, og hvordan de skulle få til noe som lignet, forteller Olaussen.

Fortsette

Elevene har funnet og prøvd å gjengi alt fra Vermeers berømte Pike med perleøredobb til Yousuf Karsh sitt berømte portrett av skuespiller Audrey Hepburn, og med noen innslag av Morten Krogvold og Per Heimly.
– Jeg synes de har vært kjempeflinke. Vi har bare holdt på en fem, seks skoletimer. Jeg håper vi kan videreføre prosjektet sånn at alle tiendeklassingene får prøvd seg, sier Olaussen.
– Kanskje vi tar bedre selfier etter dette, ler Geerthana.