«Stor Sire» er den øverste rangen i den nasjonale Odd Fellow-foreningen, og det var en slik en som var innom Kirkenes fredag og lørdag. Morten Buan er Stor Sire i Norge, og kom for å delta på en av foreningens årlige samlinger.

- Vi skal snakke om aktualiteten til foreningen i dagens samfunn - om det er et godt tilbud for Kirkenes, og om det fremdeles er interessant for folk å bli medlem, sier Buan.

Det har vært litt nedgang i medlemstallet på herresiden i Finnmark, mens kvinnevarianten Rebekkalogen har hatt oppgang i medlemstallet. Per mandag var det 61 medlemmer i Odd Fellow i Kirkenes, mens det var 83 på Rebekkalogen.

- Det kan være mange grunner til nedgangen. Vi skal konkurrere med mange om fritida, inkludert mange medier, og idrettslag, sier lokalleder Ketil Jørgensen.

Nøyaktig hvilken konklusjon de kom fram til på møtene, går ikke Jørgensen ut med. Men han slår fast at de fortsatt har fokus på foreningens hovedformål.

Redningsskøyte-samling

Foreningene handler offisielt om å utvikle seg som samfunnsborger og menneske, i tillegg til å drive samfunnsrettet arbeid. De har hatt en del lokale veldedighetsprosjekter, deriblant for å støtte Frelsesarmeen, Sjømannsklubben, og suppekjøkken på den russiske siden av grensa. Nå for tiden går det arbeidet imidlertid til en nasjonal sak, idet foreningen vil få finansiert enda en redningsskøyte.

- Vi skal prøve å samle inn minst 25 millioner kroner over hele Norge, for å dekke minst 60 prosent av kostnadene til en ny redningsskøyte. Det er den summen som skal til for å få navnet på skøyta, sier Buan.

Dette blir i så fall den tredje redningsskøyta som foreningen har finansiert. Skøyta skal først og fremst plasseres på Helgelandskysten, og foreningen har som mål å ha finansiert den inne 2019.

Mindre mystisk

Samtidig fortsetter forsøket på å få inn flere medlemmer. Egentlig må noen ha en fadder i foreningen for å bli medlem, men det skal ikke være noe hinder for folk som ikke kjenner noen direkte. Buan forteller at foreningen har blitt mer åpen med tida.

- Vi stiller oss ikke på byen med banner og skriver på medlemmer. Men det er flere og flere som tar kontakt via internett, og da inviteres de gjerne til vennekvelder for å bli kjent, sier Buan.

- Før ble vi sett på som mer lukket og hemmelig. Men det meste vi gjør, driver vi på med helt åpent, hevder han.

Unntaket er seremoniene i det såkalte gradarbeidet, det man må igjennom for å få titler og mer ansvar i foreningen.

- Det er nærmest som et teaterstykke, der ting avsløres etter hvert. Det mister litt effekten om vi er åpen om det, så vi holder kortene litt tett til brystet, sier foreningslederen.

Totalt er det omtrent 22 500 medlemmer i foreningen på landsbasis, inkludert både kvinner og menn.