– Det var helt vill vest her oppe i går, forteller Eirik Nilsen.
Han er tilbake utenfor porten til Vestleiren for å se hva som skjer og følge med på situasjonen. Mens han venter får han beskjed om at det ikke blir noen utsendelser denne dagen.

Stoppet utsendelser

– Det er veldig bra. Jeg tror det vi gjorde i går, hadde en virkning. Vi fikk satt fokus på saken, og det ble oppdaget over hele verden, sier Nilsen.

Han forteller at mobilen glødet da han fikk den tilbake fra politiet den hektiske torsdagen. VG stod utenfor politistasjonen og ventet da han ble sluppet løs, han ble intervjuet av londonavisa The Guardian og et kanadisk tv-selskap ville ha skype-intervju.
– Saken går over hele verden, og det er flott. Det var dette vi ville oppnå, sier Nilsen.

Han viser også til tv-debatten på NRK1 samme kveld.
– Listhaug gjentok seg til kjedsommelighet, og Audun Lysbakken fra SV tok initiativ til at opposisjonen måtte sette en stopper for utsendingene. Mitt eget parti har selvsagt også fått press på seg til å gjøre noe nå, og når vi får besøk av partisekretær Kjersti Stenseng til uka, har vi mye vi vil ha sagt som hun skal ta med seg tilbake til Oslo, sier Nilsen.
Han er varamedlem for Arbeiderpartiet i kommunestyret.
– Og når jeg nå hører at PU ikke vil sende noen ut i dag heller, er jeg veldig fornøyd. Det tyder på at det jobbes hektisk på Stortinget, mener Nilsen.

– Vill vest

Han forteller at det som skjedde på torsdag utenfor Vestleiren var impulshandlinger, ikke noe organisert. Han sier han ikke har vedtatt forelegget fra politiet og avventer en forklaring fra dem på hva ulovlig han skal ha gjort.
– Slik jeg ser det, har jeg ikke gjort noe ulovlig. Asylsøkerne i Vestleiren var ikke pågrepet, de kunne bevege seg fritt. Da noen av dem kom og spurte om jeg kunne kjøre dem til byen, sa jeg ja. Da jeg kom tilbake, var det helt vill vest her oppe. Merete Nordhus hadde blitt stoppet på Hesseng med folk i bilen, og Merete Erikson hadde blitt fratatt førerkortet her oppe. Alle mediene var på meg og ville ha intervju, mens politiet ba meg om å fjerne meg. Jeg spurte om jeg kunne få bli her og bli intervjuet først, og det fikk jeg ok fra politiet til, sier Nilsen.

Ikke vedtatt

Etterpå ble han hentet av politiet og plassert i en politibil.
– De sa de ville snakke litt med meg, men det bar rett i maja. Der satt jeg i ti minutter og ventet på en forklaring. Til slutt kom de og fortalte at jeg var anholdt. Så ble jeg kjørt til byen og satt på glattcella. Etterhvert ble jeg avhørt, og de ville vite hva jeg hadde gjort. Jeg sa at jeg ikke mente jeg hadde gjort noe galt så lenge asylsøkerne kunne bevege seg fritt omkring. Jeg nektet straffeskyld for dette. Jeg ble også spurt om jeg anså meg skyldig i å ha nektet å fjerne meg, men det sa jeg meg også ikke skyldig i, ettersom politiet på stedet sa det var ok at jeg fikk være der og bli intervjuet, sier Nilsen.
Han sier han ikke kan vedta noe forelegg før han har fått en ordentlig forklaring på hva han skal ha gjort ulovlig.

– Hvis jeg skal bli straffet for å ha hjulpet mennesker i nød, da får jeg bare bli straffet, sier han.

Han bærer ikke noe nag til politifolkene på stedet.
– De gjør jo bare jobben sin, men jeg tviler på at alle liker det de er med på, sier han.

Stor støtte

Nilsen sier det har kommet støtteerklæringer fra hele landet, og at mange vil reise hit og være med og hjelpe til.
– Sør-Varanger er kjent for å være et inkluderende samfunn, så det er synd at vi skal komme i fokus på grunn av en slik sak. Samtidig er det bra at det settes fokus på at vi som bor her, ikke finner oss i at dette skjer, sier han.
Han er usikker på hva som kommer til å skje framover, men at de som har engasjert seg i gruppen «Refugees welcome to the arctic», kommer til å fortsette å følge med på situasjonen.

– Det er viktig å være her og dokumentere det som skjer. Sylvia Listhaug skulle vært her selv og sett folk i øynene. De jeg har møtt fra leiren, er livredde. Jeg har aldri sett en sånn fortvilelse og frykt hos folk før, det er forferdelig, og det er klart det påvirker oss. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å hjelpe dem. Det er folk i nød, da stiller vi ikke spørsmål, vi gjør det vi må gjøre, sier Nilsen.