I tillegg til sist lørdags markering og Åsmund Røsts appell mot Norges nei ved Russemonumentet, har tidligere biskop Per Oskar Kjølaas og Barentssekretariatets leder, Pia Svendsgaard, kritisert avslaget.

– Jeg reagerte spesielt på at Kjølaas mente avslaget var mangel på folkeskikk. Det tar jeg veldig avstand fra. Man må ikke blande kortene her. Vi kan aldri ha det slik at vi setter folkeretten til side og lar russerne ture fram i Ukraina uten at det skal få konsekvenser. Jeg mener den tidligere biskopen, Per Oskar Kjølaas, Ap ved Kåre Simensen og Pia Svensgaard bagatelliserer denne saken. Russland har ikke «bare» annektert Krim. Det er tross alt full krig i Øst-Ukraina, sier Bakke-Jensen.

Bryter folkeretten

– Nå har din partikollega, varaordfører Tove Alstadsæter, brakt saken inn til politisk nivå på Stortinget og i regjeringen. Vil dette bidra til en bredere behandling og belysning av saken?

– Det får tiden vise. Den første henvendelsen om saken gikk til Forsvarets Overkommando. Militært samarbeid er uaktuelt som en del av sanksjonene mot Russland. Det er åpenbart at vi i den situasjonen vi nå har, ikke kan ha Nordflåten på vennskapsvisitt i Tanafjorden, sier Bakke-Jensen som nå tror saken vil bli vurdert politisk i Utenriksdepartementet.

– Spiller det ikke en rolle om at dette russiske flyet ble skutt ned i 1944, da russiske styrker bidro til å kaste ut en okkupasjonsmakt fra Finnmark?

– Hvis det hadde vært så enkelt, så kunne vi bare ha strøket ordet solidaritet fra ordboka. Jeg har registrert at Russland og flere også på norsk side legitimerer forespørselen med at det er 70 år siden frigjøringen av Finnmark. Det er også 70 år siden Auschwitz og utallige brudd på folkeretten. Jeg mener at vi i lys av disse to markeringene ikke kan glemme de klare brudd på folkeretten som vi nå ser i Ukraina. Det er heller ikke så lenge siden et fly som ble skutt ned i Øst-Ukraina, hvor de pro-russiske styrkene gjorde alt for å forhindre de internasjonale samfunn tilgang for å få de døde ut. Disse hendelsene viser alvoret. Da må vi stå sammen med våre allierte, sier Høyre-politikeren fra Båtsfjord.

Samarbeid

Stortingsrepresentanten understreker at man fortsatt har et godt samarbeid med russerne, på andre områder enn det militære.

– Jeg møter ofte russiske politikere. Stortingets næringskomite møtte senest for to uker siden russiske politikere for å diskutere handelen over grensen i nord. Under Arctic Frontier i forrige uke var det russiske politikere deltakende i en rekke sesjoner. På dette nivået viser vi ingen kald skulder. Men derfra til å jenke seg i folkerettsspørsmål, er helt feil å gå, sier Bakke-Jensen.

Opp i spørretimen

Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) mener det er viktig at regjeringen nå svarer på hva som er begrunnelsen for å avslå den russiske forespørselen.

– Forsvarsministeren skal svare på dette i spørretimen onsdag. Jeg mener det er viktig at samarbeidet i nord med Russland går videre, selv om vi er uenige i Ukraina-konflikten, sier Pedersen.