Så droppet det ned i postkasse en brosjyre om en folkehøgskole som hadde frilufliv på programmet.

- Det ble et vendepunkt, fortalte Samuel Massie til elevene på yrkesfagkonferansen på Kirkenes videregående torsdag.

Et fullt auditorium hørte han lese fra boka si om avgjørende øyeblikk i livet som forandret hans måte å tenke på, som fikk han til å forstå at han selv måtte ta ansvar - og sakte, men sikkert kom troen på seg selv tilbake.

Massie, som aldri hadde vært ute i naturen, fikk sansen for friluftsliv og opplevelser. Og da det dukket opp en mulighet for å mønstre på skuta Beserk til Artisk, var det ikke mulig å si nei. Turen ble også til en fjernsynsserie i NRK.

Vokste på opplevelser

Massie trekker fram de mange nettene på Beserk da han stod alene ved roret på båten i bråttsjø og hadde ansvaret for resten av mannskapet som lå under og sov.

- Da tenkte jeg på alle de som hadde fortalt meg at jeg ikke kunne konsentrere meg eller ta ansvar. For det var nettopp det jeg gjorde og måtte gjøre, sier Massie.

Han fortalte om dramatiske episoden da de mistet to av mannskapene under turen med Beserk i Artisk, om en ny tokt for å leite etter de som ble borte og om seilturer i Stillehavet og møtet med andre kulturer - mange sterke inntrykk som fikk han til å vokse som mennesket.

Dysleksien - beste venn

Underveis og mellom det tøffe toktene gjennomførte Samuel Massie privatisteksamener og fikk vitnemål.

- Da jeg kom tilbake fra Beserk-turene, måtte jeg trekke meg unna byen og folk. Jeg dro på hytta, uten mobildekning og skrev i seks måneder - og det ble en bok. Jeg var så motivert for å skive og opplevde en herlig mestringsfølelse. Dysleksien ble min beste venn. Jeg sa til meg selv at hvis jeg vil, kan jeg.

- Og det er det viktigste jeg kan si her inne er; når jeg fikk det til, så kan andre og dere også få det til, sa Samuel Massie.