Tirsdag hadde Johanne sin første skoledag på nærmere en måned.

– Første time var RLE, og jeg forsto ingenting. Så var det russisk, og jeg skjønte heller ingenting. Så var det en velkommen tilbake-feiring for meg med masse bilder og slikt, og det var flaut. Så var dagen omme, flirer hun.

Men tapt skoletid er ikke en bekymring for jenta fra Hesseng akkurat nå. Hun nyter å være hjemme igjen, etter en uke på ski i bitende kulde. Johanne og tre jevnaldrende polfarere ble ledet av Børge Ousland til selve polpunktet, med et TV-team på slep. Da ble de fire de yngste nordmenn som har gått til Nordpolen.

Da ekspedisjonen nådde polpunktet og hadde overnattet der, ble de fraktet med helikopter til en russisk flybase. Der gikk de nærmest direkte om bord på en tre timer lang flytur til Svalbard for utpakking, litt avslapping, intervju, og så fly tilbake til Oslo før helga.

– Da jeg kom til Oslo var det som å gå ut av flyet når man er i syden på sommeren. Det føltes skikkelig varmt, sier Johanne.

Snøflakene som har dalt over Sør-Varanger de siste dagene har ikke plaget trettenåringen, som tilbrakte timesvis ute i temperaturer rundt 20 kuldegrader på vei til og på Nordpolen.

– Også her føles det som syden. Det var først i går, da jeg var ute med bestevenninna mi en stund, at det føltes litt kaldt etter hvert, sier hun fornøyd.

– Føltes skalla

Nordpolturen var den arktiske finalen i det som skal bli TV-programmet «Oppdrag Nansen» på vinteren 2016. I løpet av mars og april har 13-åringene også blitt med til forskningsskipet «Lance» i Arktis, opplevd merking av isbjørn, de har trent hjemme, og de har brukt en uke på diverse oppgaver på Svalbard. Alt skal munne ut i en presentasjon om klimaforandringer på klimatoppmøtet i Paris senere i år.

Etter de lange turene, er Johanne kjempeglad for å være tilbake i komforten som kommer med et vanlig liv.

– Mobil, TV, internett, venner, katt, foreldre - absolutt alt, sier hun.

For ikke å snakke om renslighet. Det blir ikke mulighet til dusjing når man går på ski til Nordpolen.

– Jeg var sikkert en halvtime i dusjen på Svalbard etter turen, kanskje en time. Håret var så fettete at det ble mye lettere etter at jeg hadde dusja. Jeg følte meg nesten skalla, sier hun.

Og så var det maten. Johanne nevnte tidligere i et intervju at hun savnet ordentlig mat etter en uke på skitur med bare posemat og sjokolade. Det gjorde hun kjapt opp for da hun kom hjem: Det ble thaimat både på Svalbard og hjemme, og så tacos hos ei venninne samme helg.

I egen verden

Å gå på ski på Nordpolen er en annen opplevelse enn å gå på ski hjemme.

– Man ser bare hvitt hele veien, og man må over skruis. Men så kommer man i en rytme der man bare går i sin egen verden, og nesten ikke er der. Tida går mye fortere da. Man skulle ikke tro det, siden man ikke gjør noe annet enn å gå, sier hun.
Det gjorde at hjemlengselen ikke var der heller - bortsett fra en av dagene da de lå værfaste.

– Da fikk vi en videopakke hjemmefra. Jeg fikk hjemlengsel til natta var over, så gikk det over, sier hun.

Johanne kjedet seg heller ikke nevneverdig, bortsett fra den aller siste dagen. Da målet var nært og det hadde gått mange dager, følte hun seg veldig klar til å komme frem.

– Og det skjedde ingen ting den dagen før vi kom frem til Nordpolen - men så skjedde det masse, sier hun.

Jorda rundt

I tillegg til å sette opp camp, hadde alle de fire ungdommene noe de ønsket å gjøre på Nordpolen.

– Hege gikk i spagat, Elias gjorde backflip, og Johannes spilte fotball. Jeg løpte ti ganger rundt jorda, forteller Johanne. På polpunktet kan man nemlig løpe igjennom alle tidssonene på en runde.

Johanne har fortalt at det vanskeligste var å komme seg ut av soveposens varme til Nordpolens kulde. Slik ble det også på polpunktet.

– Da jeg hadde kommet meg i soveposen, var jeg ikke så interessert i å være ute på Nordpolen lengre. Bare sånn, nå har jeg vært der. Jeg og Erika ble i soveposene og spiste opp dagsrasjonene våre, mens guttene var ute og gravde ned en forskningsting og spilte fotball, innrømmer hun.

Ikke sunket inn

Det har ennå ikke sunket inn for Johanne hvor stort det er at hun har vært på Nordpolen.

– Jeg tror det tar et år før jeg tar det inn over meg nøyaktig hva jeg har vært med på. At jeg har vært på den nordligste plassen i verden, sier hun.

Hun har heller ikke noe umiddelbart behov for å komme seg tilbake til Nordpolen.

– Nå har jeg gått til Nordpolen, og blitt polfarer. Om et år eller to vil jeg sikkert få lyst til å gjøre noe liknende igjen, men akkurat nå vil jeg bare slappe av og se på serier, konstaterer hun.

– Kanskje jeg skulle finne på noe annet. Fare opp i verdensrommet, legger hun til.