– Berg betaler nå en høy pris for at etterforskerne ikke er fornøyd. De leker med oss, sier Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov til Aftenposten.

AVLYSTE PLANLAGT AVHØR

Torsdag denne uka ble Novikov innkalt av den russiske sikkerhetstjenesten FSB for å være til stede under nye avhør av Berg. Minutter før de skulle starte, ble avhøret utsatt på ubestemt tid.

– Det illustrerer hva som skjer. De sier én ting og gjør noe helt annet, sier Novikov, som regner med at Berg må gjennom 10 til 20 avhør.

Novikov mener Bergs mulighet til å ha kontakt med familien avhenger av hans samarbeid med FSB.

– De liker ikke at han fortsatt erklærer seg uskyldig. Dette skaper problemer for etterforskerne, sier Novikov til NTB.

-GJØR DET SOM PASSER DEM

Forsvareren sier at FSB gjør akkurat som det passer dem, og at de med vilje skaper usikkerhet og uro rundt prosessen videre.

– Det er manipulerende og urettferdig at de bruker hans rett til å snakke med familien som pressmiddel. Jeg vet ikke hvordan Frode vil klare seg gjennom de neste månedene når etterforskningen trappes opp, sier han til Aftenposten.

For en uke siden forkastet en domstol i Moskva Frode Bergs anke. Dermed må den spionsiktede nordmannen sannsynligvis sitte i varetekt i Russland i minst ett år til.

Russiske myndigheter har byttet etterforskningsleder siden etterforskningen startet. Hvorfor de har gjort det er Bergs advokater ikke sikre på.

– Vi skal se på hvordan de vil gjennomføre sin etterforskning for å finne ut hva som er endret. Det var trolig noe de ikke var fornøyd med i etterforskningsgruppa, sa Novikov til NTB i kjølvannet av at Bergs anke ble forkastet torsdag 14. juni.

Novikov tror det er en mulighet for at etterforskningen av saken vil være avsluttet i løpet av vinteren.

– Hvis saken kommer opp for retten i for eksempel desember, kan vi vente en dom i januar og en anke i mars eller april. Før det er muligheten for at han blir benådet utelukket. Bare dømte personer kan bli benådet av president Putin, sier han.