Veterinær Kirsti Engseth ved Kirkenes Dyreklinikk kan fortelle om flere hendelser der katter har blitt påkjørt av bil den siste tiden.

– Vi har fått to katter levert inn her hos oss, men jeg har den siste tiden hørt om flere tilfeller der kattene har kommet seg hjem etter møte med bil, og som har dødd hjemme eller i hagen fordi folk ikke har meldt i fra, forteller hun.

Hun anbefaler folk å ringe veterinæren dersom de kjører på et dyr, eller finner dyr som er påkjørt.

– På dagen er vi på jobb her og vi tar imot påkjørte dyr. Dersom det skjer en hendelse utenom vår åpningstid, kan vi kontaktes på vakttelefon.
Ifølge Statens Vegvesen pålegger Vegtrafikkloven og lov om dyrevelferd enhver å hjelpe et dyr som åpenbart er skadet eller hjelpeløst. Dersom påkjørsel gjelder husdyr, skal du varsle eieren eller politiet umiddelbart. Dyr skal aldri avlives dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid, heter det på Statens Vegvesens nettside.

– Den ene katten var en kattunge på bare noen uker, det var hardt skadet og ble avlivet. Den andre katten som ble levert inn bar allerede død, forteller Engseth.

Helt grusomt

Anne-Mari Helsing er eier av katten som i forrige uke ble levert inn.

– Snorre ble funnet av en mann i Myrullsvingen på Hesseng. Han var helt stiv, og har nok ligget der i timesvis før han ble tatt med til veterinæren, forteller hun.
Helsing er svært opprørt over at folk kan kjøre på andres kjæledyr, for så og levne de skadet eller død i veikanten.

– Det er helt grusomt at noen kan gjøre noe slik, alle merker om de kjører på et dyr i en 30-sone, sier hun.

Snorre lå midt i veien da han ble funnet i 7-tiden på morgenen.

– Han var aldri ute lenge om gangen, så sannsynligvis har han blitt påkjørt rett etter at han gikk ut i 21-tiden kvelden før. Flere må ha sett at han lå der, uten å levere ham inn eller forsøke å få tak i meg, fortviler Helsing.
Helsing er ikke i tvil om hva folk bør gjøre dersom uhellet er ute.

– Dersom man kjører på en katt, tar man vare på katten og forsøker å finne eier. Man oppsøker hus i nærheten eller kontakter veterinæren, sier hun.

ID-merking

Heldigvis var katten til Helsing ID-merket, og ble raskt kontaktet da Snorre ble levert inn. I tilfeller der katter blir skadet etter påkjørsel, kan ID-merking av dyret være avgjørende for om katten får leve.

– Dersom dyret er merket, finner vi lett tak i eier, og de avgjør om de vil betale for behandling. Dersom vi får inn en skadet katt uten ID-merking, blir denne dessverre avlivet, sier veterinær Engseth.
Anne-Mari Helsing har selv levert inn en påkjørt katt til veterinæren, den hadde en liten skade i en fot.

– Denne katten hadde dessverre ingen ID-merking, og ble derfor avlivet. Dersom katten hadde hatt micro-chip, ville eier fått tatt valget om den skulle behandles eller ikke, forteller hun.

Både Snorre og de andre kattene hennes har micro-chip.

– Alle bør påkoste katten sin micro-chip, slik at de raskt kan få beskjed dersom katten er skadet. En katt er et kjært familiemedlem, sier Helsing.

Veterinær Engseth oppfordrer også folk til å ID-merke kattene sine.

– Å levere inn døde og skadde dyr til oss er i all hovedsak gratis. Dersom dyret er ID-merket, betaler eier for en evetentuell behandling. Dersom vi ikke finner eier, blir dyret kremert. Da er det vi som sitter igjen med utgiften, sier Engseth.

Uvettig kjøring

Helsing har en teori om at bilister er uoppmerksomme, og at det er grunnen til at dyr blir påkjørt. Hun har ved flere anledninger sett folk som kjører over evne inne i boligfeltet. For to år siden ble også en av de andre kattene hennes forsøkt påkjørt.

– De to kattene jeg har igjen får ikke gå ut om kvelden. Folk kjører langt over fartsgrensen, både med bil og med moped, forteller hun.

Snorre var en stor mons på ti kilo, og Helsing tror ikke høstmørket er skyld i påkjørselen.

– Det er gatelys og godt opplyst der han ble funnet, sier Helsing.
Veterinær Engseth tror heller ikke årstiden og høstmørket har noe med påkjørslene og gjøre.

– Vi ser at dyr blir påkjørt gjennom hele året, det er ikke noe som skjer hyppigere nå som det er blitt mørkt om kveldene, forteller hun.