De tre bildene, tre ganger en meter store, skal bli utstilt i et bygg som allerede er forlatt og skal rives, nemlig den gamle Sjømannsklubben på kaia i Kirkenes.

Ödman, som kaller seg maler med kamera, har brukt fotoredigeringsverktøy til å lage bilder av hvordan et forlatt Kirkenes kan bli seende ut i framtida.

Forlatt

Hoffmann hadde invitert fotografen til Kirkenes, og tok han med til den forlatte gruvebyen Priretsjny, et stykke forbi Nikel, der det bare bor en håndfull mennesker i store forlatte boligblokker. Han fikk også være med til Namdalen i Pasvik, et annet sted som bare ble forlatt, men som nå delvis har blitt restaurert.

- Og vi dro til flere forlatte gruvesamfunn i nord og så på hvordan det så ut. Jeg ønsket meg tre motiver. Thonhotellet med havna og fjorden symboliserer aktivitet og business, Kvartalene borettslag symboliserer privatlivet og Samfundshuset på torget står for lokalsamfunnet, forteller Hoffmann.

Framtid

- Alltid, når noen vil legge fram planer for framtida, ser den lys og optimistisk ut. Man viser plansjer, bilder, kart og pene hvite modeller av arkitektur, en positiv utvikling. Det snakkes sjelden om det motsatte, fraflytting og forfall, og hvis man gjør det, følger det aldri med bilder og plansjer som viser hvordan det vil bli seende ut. Disse bildene er slike bilder av en mørk framtid, sier Hoffmann.

Allerede finnes det et helt samfunn på internett av fotografer som bare utforsker og fotograferer forlatte småsamfunn, byer og fabrikker. Bildene deres er ekte, men de ser helt likedan ut som Ödmans bilder av Kirkenes.

Realisme

Hoffmann er veldig fornøyd med bildene. Ofte når man bruker fotoredigeringsverktøy til å forandre veldig på bilder er det lett å se det. Men Ödman har ikke overdrevet, han har klart å skape en realisme som ser ekte ut, og det er ubehagelig å se på.

- Jeg håper bildene vil vekke følelser. Det finnes mange slike steder i verden, så hvorfor skulle ikke det kunne skje her? Jeg håper selvsagt ikke det skjer, men en debatt om hva som skal til for at det ikke skal bli sånn, det vil vi gjerne ha, sier Hoffmann.

Debatt

Prosjektets navn er Reconstructing Deconstruction, og er inspirert av navnet på en amerikansk rapport fra 2007 som het «Deconstructing Reconstruction: Problems, Challenges, and the way forward in Iraq and Afghanistan».

- Med dette i tankene, kan det jo bli en svært interessant debatt, sier Hoffmann.