I helga var det full fest både på land og på vann på og rundt Bugøynes, idet årets Bugøynesfestival ble holdt. Litt yr og gråvær hindret ikke lassevis med folk fra å stille opp, både med festhumør – og fiskebåt til Havfiskefestivalen på lørdag.

Den dagen var det fiskekonkurranse, fordelt på hav og svaberg. Og blant fiskebåter som sto i kø for å komme inn og ut av kaiområdene, var også barna ute og prøvde fiskelykken.

Slapp unna

Amund Karisari (9) var en av de som kunne hente premie. Faren hans, Svein Karisari trakk opp en torsk på rett over fem kilo etter sløying.

Det var den aller største fisken i konkurransen så langt da de leverte den.

Dessverre for Amund og familien kom vinnerfisken rett etterpå, da Yngve, Espen og Iver Pedersen kom inn med en torsk på 10,08 kilo. Den vant de 10 000 kroner for.

Men Amund tror nok han kunne ha vunnet hele konkurransen med fisken som bet på hans fiskestang.

– Det var en kveite på sikkert 20 kilo. Den var ganske vill, og det var veldig vondt å holde den. Da jeg prøvde å klemme snøret alt jeg hadde, fikk jeg brannmerke. Pappa fikk den heller ikke opp, sier han.

– Det var synd. Jeg tror det hadde smaktes, la han til. Men han tok det med godt humør da han så nestemann komme inn med den tikilos ruggen.

Og familien fikk i alle fall én premie, siden Amunds bror Håvard hadde trukket opp den største seien, på 1,88 kilo.

Fra land

På land fant vi Aslak Ingilæ-Nilsen (8) og Synnøve Johansen (13) med mødre og fedre. Begge hadde meldt seg på svabergfiskekonkurransen, og fiskelykken hadde vært varierende.

– Vi var og klatra borti bergene på utsiden av moloen, men fikk ikke noe, sa Iris Hølvoll.

Kanskje var journalistens tilstedeværelse lykkebringende. For mens vi pratet med Aslak og Synnøve, ble Aslaks allerede tunge fiskestang enda litt tyngre. Både èn og to fisker ble trukket på land i løpet av få minutter, og et krabbeyngel.

Det holdt ikke til premie, men glisene var store.

Flere og flere

Aslak og hans familie bor i Vadsø, men er opprinnelig fra Bugøynes. Som vanlig med denne typen festivaler, var det flere utflytta bugøynesværinger som benyttet sjansen til å dra til den gamle hjembygda, i tillegg til andre festivalglade folk fra Varanger-området.

Flere av de fastboende bugøynesværingene har merket at det var mange til stede på denne festivalen.

– Det virker som det kommer mer og mer folk hit. Det er et fantastisk opplegg hele tida, også for oss som bor her, mener Ketil Ingilæ.

– Jeg har aldri sett så mange bobiler her som denne helga, selv om det ikke var det beste været. Jeg tror det viser at om man har et program som folk er fornøyd med, kommer folk, sier festivalsjef Ken Albert Abrahamsen.

Band

Man skal ikke ignorere resten av Bugøynesfestivalen. Den begynte torsdag med politikerdebatt og lokale ungdomsband, og konsertene fortsatte helga igjennom.

Banana Airlines-konserten på fredag trakk visstnok over 300 tilskuere, og ble trukket frem som et høydepunkt av de fleste SVA snakket med. Også festivalsjefen framhever den, og Simon McBride-konserten.

– Han er sannsynligvis en av verdens beste gitarister. Det var ikke mange som hadde hørt om ham før han gikk på scenen, men det var voldsom applaus da han var ferdig, sier han.

Abrahamsen merker at noen av de nye tilbudene, som vannskuterkjøring, ser ut til å ha stor suksess.

Til neste år håper han muligens å ha flere lokale, unge band på scenen. Det var to ungdomsband på torsdag, og det falt godt i smak.

Abrahamsen skryter også av de frivillige og sponsorene som har bidratt.

– Uten dem ville det ikke vært mulig å arrangere. Vi har hatt borti 60-70 frivillige rundt om. Stor takk til dem, avslutter han.

Vinnerne

Største torsk: 10,08 kg – Iver Pedersen
Største sei: 1,88 kg – Håvard Karisari
Største hyse: 2 kg – Håkon Seipæjærvi
Største konipellar: 0,22 kg – Filip Riel Saua
Største uer: 0,52 kg – Mathias Osima
Største steinbit: 3,18 kg – Daniel Johan Holt
Største brosme: 2,98 kg – Bjørn Thorsen
Største juvenil: 0,02 kg – Cecilie Hansen
Største sjøstjerne: 0,22 kg – Mathias Samuelsen
Største tang og tare: 0,6 kg – Isak Magga

Minste torsk: 0,06 kg – Tobias Nilsen Välitalo
Minste sei: 0,06 kg – Filip Riel Saua
Minste hyse: 0,14 kg – Makarov
Minste konipellar: 0,04 – Filip Riel Saua
Minste uer: 0,18 kg – Kevin Nilsen
Minste brosme: 0,5 kg – Kurt Saua

Eneste kongekrabbe: 0,14 kg – Ylva Grønvik
Eneste sjøanemone: Hanne Seipæjærvi
Uheldigste fisker: Turid Marjavara