- Den blir vel stående her? Ikke!? Den skal da ikke bare stues bort på et laboratorium i Trondheim. Den skal vel tilbake hit til Kirkenes?!

Kunstneren Cecilia Jonssons verk «Prospecting: A geological survey of greys» fenger helt tydelig. Det er noe med å føle steinen som er hentet opp 170 meter nede fra bakken. Kaste en stein ned i borrehullet og lytte til lyden når den når vannet langt der nede. Undre seg over hvor mange vakre grå farger og mønstre naturen har laget gjennom årtusener.

Søndag ble kunstverket innviet som en del av innspurten på det tre år lange kunstprosjektet Dark Ecology, et prosjekt som er kuratert av nederlandske Sonic Acts og av lokale Hilde Methi.

Stor oppmerksomhet

Prosjektet har i løpet av tre år samlet kunstnere, forskere og kuratorer fra hele verden og sendt dem på reiser i grenselandet Sør-Varanger og Petsjenga, med en avlegger til Murmansk. Det er laget 20 verk, og prosjektet høster både internasjonal medieoppmerksomhet, og også stor oppmerksomhet og anerkjennelse fra kunstfeltet.

50 mennesker har vært på reise hvert år. Mange av dem invitert for å lage kunst eller holde foredrag. I år var det 18 «frie plasser», og til dem meldte 60 søkere seg.

Kurator Hilde Methi forklarer at Dark Ecology gjennom de tre årene har tatt for seg forholdet mellom menneske og natur, og nytenkt eller gjentenkt forholdet.

Det er laget visuelle kunstverk og også musikk. Prosjektet ble avsluttet i Kirkenes søndag, bortsett fra at det også skal holdes et seminar i Tromsø.

Tilbringer tid

- Totalt sett er vi veldig godt fornøyd, sier Hilde Methi og påpeker at når folk reiser og tilbringer tid sammen blir det tid til samtaler og til utveksling av tanker.

Det er en verdi som igjen kan føre til nye tanker eller prosjekter.

I år startet reisen på Svanhovd, og på fredag og lørdag vakte kunstverkene stor oppmerksomhet i Petsjenga. Hele 100 publikummere kom til ruinene av Kola Superdeep, for å høre

Justin Bennett's lydvandring «Vilgiskoddeoayvinyarvi: Wolf Lake on the Mountains». Om en mann som fortsatt er på jobb i det som en gang var områdets stolthet. En sovjetisk bragd overbygd av vakker arkitektur.

Også til skihytta i Nikel kom det det mye folk, rundt 50 stykker, for å få med seg Signe Lidén and Espen Sommer Eides lydhistoriske arkiv.

Prosjektet er inspirert av filosofen Timothy Norton. Han holdt foredrag på den første reisen og på den tredje, og har nettopp gitt ut en bok som heter nettopp Dark Ecology.