- Han har litt vondt i føttene, forteller Markus Bang Rafaelsen (8) i resepsjonen og viser fram den store, myke hunden Lappa. Han har hatt den siden han var fire år. Lappa er glad i rypejakt og trenger gode bein. Nå blir kosedyret innlagt på bamsesykehuset. Det koster 20 kroner og pengene går til SOS Barnebyer.

Behandling

Etter en kjapp undersøkelse finner akuttmottaket fort ut at Lappa har et par rifter og kunne trengt litt ny stopping i beina. Dermed blir han overført til kirurgisk avdeling og får time med en gang. Der er det legestudent Maria Fossmark som tar imot og undersøker Lappa.

- Jeg skal gi han en sprøyte først sånn at han sovner. Så får han litt ny stopping i beina og så skal vi sy igjen. Så skal han få bandasje og må hvile litt, men så blir han helt fin igjen, lover hun. Markus følger med hele veien.

- Jeg er ekstra glad i han, han har vært med meg overalt, forteller han.

- Du får kjenne på stoppen om du synes det er passelig, sier Maria Fossmark, og det synes Markus at det er. Etter å ha blitt sydd og fått bandasjert begge beina får Markus Lappa tilbake igjen.

- Nå blir han bedre, sier Markus fornøyd.

Frivillighet

Inne på Basen er det et fullverdig sykehus med resepsjon, akuttmottak og kirurgisk avdeling der det blir sydd og stoppet og reparert. Dessuten er det en egen psykiatrisk avdeling for triste bamser. Der kan man få snakket litt om hva som er trist og få noen pastiller til trøst.

- Dette var virkelig en suksess. Jeg brukte nettstedet frivillig.no og på et øyeblikk hadde jeg mange som ville være med og hjelpe til, både ungdommer og voksne. Og flere har med seg barna sine og alle hjelper til. Og det kom så mange pasienter at jeg har måttet gå flere ekstra turer på butikken. Vi har blitt sponset fruktkurv til lotteri og vafler til kafeen, og vi har ordentlige leger som har kommet med bandasjer og utstyr sånn at det ser ut som et skikkelig sykeshus, så dette har gått over all forventning. Frivilligheten lever i beste velgående, så dette er helt klart noe vi kan gjenta, sier Siv Grete Aarnes.

Hjelpe andre

Hun forteller at lokallaget SOS Barnebyer Sør-Varanger ble stiftet i fjor før jul etter at hun selv var blitt fylkesleder i Finnmark. Som om hun ikke har nok å gjøre fra før med Naturvernforbundet, Miljøagentene og Pasvik Hauk.

- Jo, det er mye å gjøre, men det er jo sånt som man tar barna med på, som gir mye tilbake. Og så synes jeg at å la barna få hjelpe andre barn er noe av det viktigste man kan være med på, sier hun.