Det er byens nye tilbud på kaféfronten. Kafé Kom Inn har åpnet dørene formelt, med ordfører og folk fra kommunens rustjeneste til stede, og de første gjestene fra den gruppa kafeen er myntet på, tidligere rusmisbrukere.

- Jeg har vært nykter i et halvt år nå, sier en, litt fersking i nykter-miljøet, med et par tiår med amfetaminrus bak seg.

- Det hjelper det her. Å ha et sted å gå, snakke med andre som vet hvordan det er, vet hva det handler om. Det er ikke lett å skaffe seg nye venner og lære seg de sosiale kodene som «alle andre» har.

For én ting er å bli kvitt rusavhengigheten, en annen er å fungere i det samfunnet som for lengst har satt ham i båsen «narkoman», kanskje for alltid, uansett hvor nykter han er.

Derfor er det vanskelig å skaffe nye venner, men en nødvendighet å ikke være i det gamle rusmiljøet. En løsning i overgangen kan være gamle venner fra rusmiljøet, som også er blitt nyktre. De treffer hverandre på den nyåpna kafeen.

Driften

Pådriver for kafé Kom Inn, medlem i RIO (Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon) og dagens vert er Jan Tore Rasvik.

- Det er liksom en drøm som går i oppfyllelse, mener han.

Med 33 år i rusmiljøet bak seg kjenner han sine gjesters bakgrunn mer enn godt. Kafé Kom Inn har han planlagt siden august i fjor, etter over tre års frihet fra rusen. Han har fått ordføreren med på laget, og kommunens rustjeneste. Han har skaffet penger, noen kommunale kroner og noen næringslivskroner. Driften skal frivillige ta seg av, men det trengs penger til mat og aktiviteter, selv om det meste er på lavbudsjett.

- Det er en stor dag dette, sier Rasvik igjen.

- Fantastisk.

Han har planer om at gjestene hans skal få mer enn kaffe og mat. Han vil tilby dem arbeidstrening og sosiale ferdigheter. Etter et langt liv med rus kan det være så som så med slikt.

- Men i første omgang skal dette være et sted å gå inn.

Det blir åpent hver tirsdag og fredag i Smyrnas lokaler.

- Viser det seg at behovet er større, så utvider vi, sier Rasvik.

Skammen

- Det blir en viktig del av ettervernet dette, mener en annen av gjestene, også han med mange års rusmisbruk bak seg.

- Det blir som noe videregående, etter avrusing og behandling. Du skal ha sterk ryggrad for å bære det nyktre livet etter lang rusavhengighet. Dette kan bøte på ensomheten, innafor noen trygge rammer. Det er mye sosial angst som sitter i etter tiår med misbruk. Skam også.

- Da jeg ble nykter, trodde jeg alle hadde krav på å vite alt fra min tid som misbruker, sier hun som sitter ved siden av.

- Det er jo ikke sånn. Jeg har skjønt at også jeg har krav på respekt. Men det er ikke enkelt.

På kafeen mener de at praten går lettere. De er ikke i posisjon til å dømme de andre. De sitter i den samme båten.

- Vi trenger dette stedet.

Starten

Er det ikke et tankekors at ikke et slikt sted er åpnet tidligere? Spørsmålet går til ordfører Rune Rafaelsen, som med kjedet rundt halsen har overrakt blomster og skrytt av Jan Tore Rasvik.

- Jo.

- For dette er veldig viktig. Det handler om de som sitter nederst ved bordet, som nå har tatt dette initiativet. Klart at kommunen skal hjelpe. Et flott eksempel på samspillet mellom det offentlige og det private. Berger dette om så bare én eneste, er det kjempeflott.

Tirsdag var åpningsdag for kafé Kom Inn, med kaffe og kaker og smørbrød. Etter hvert blir det hverdagsmat på bordet.