OPPDATERT:

– Dette var som forventet. Vi har oppfattet denne avstemningen som en formalitet, og det er nå ett hinder mindre for at Berg skal kunne komme tilbake, sier Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Loven ble vedtatt med 76 stemmer for og 2 mot. Åtte representanter avsto fra å stemme.

Det var mye debatt om loven i forkant av avstemningen, og ni representanter fikk taletid før loven ble endelig vedtatt.

Skriver under mandag

Litauens president Gitanas Nausėda må skrive under på loven før den kan tas inn i lovverket. Han er torsdag og fredag på statsbesøk i Italia, hvor han blant annet skal møte pave Frans og statsminister Giuseppe Conti.

Antanas Bubnell, som er talsperson for de litauiske myndighetene, sier til nyhetsbyrået Baltic News Service (BNS) at Nausėda har planlagt å skrive under på loven på mandag.

Det har vært uenighet i Litauen om loven som nå er vedtatt, er nødvendig. Flere mener at et tilstrekkelig lovverk allerede er på plass, mens initiativtakerne til loven mener at det gjeldende lovverket ikke gjelder for spionutvekslinger.

Bubnell sier også at landets benådningskomité møtes onsdag i neste uke, men opplysninger om hvilke benådningssøknader som skal vurderes, er ikke offentliggjort. Anbefalingene til benådningskomiteen er likevel ikke bindene for presidenten.

I slutten av oktober anbefalte benådningskomiteen i Russland at Frode Berg skal benådes. Onsdag bekreftet president Vladimir Putins talsperson at de har mottatt en søknad om benådning fra Berg, men det er ikke kjent når den skal vurderes.

Utvekslingsavtalen er ikke bekreftet

President Nausėda må også godkjenne en utvekslingsavtale som innebærer at Frode Berg blir utlevert som en del av en avtale der Russland utleverer to spiondømte litauere mot at Litauen utleverer to spiondømte russere.

Opplysningene om en utleveringsavtale er ikke offisielt bekreftet av noen av landenes myndigheter, men BNS siterte 16. oktober anonyme kilder på at det skal være enighet mellom landene.

Lederen for justiskomiteen i det litauiske parlamentet, Agne Sirinskune, sier til NRK at en spionutveksling med Russland tidligst kan finne sted om én til to uker. Hun vil ikke svare på hvorfor nordmannen Frode Berg er en del av en slik avtale.

Tror på snarlig utlevering

– Hvor mange dager som går før Frode Berg er tilbake i Norge, tør jeg ikke si, men jeg tror det er snakk om mer enn én dag og mindre enn to uker. Uansett forholder vi som jobber med saken, og familien til Berg, oss til at det kan skje når som helst, sier Risnes.

Vil gjøre utveksling mer transparent

16. oktober skrev det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen, som er alliert med Norge gjennom NATO, er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Samtidig ble det klart at Dainius Gaizauskas, som leder den nasjonale sikkerhets- og forsvarskomiteen i det litauiske parlamentet, 15. oktober la fram et lovforslag som kan legge til rette for spionutvekslingen.

– Lovendringen er ment å gjøre utveksling av spioner mer tydelig, mer transparent, og gjøre hele prosessen rundt benådning enklere. Vi fokuserer på muligheten til å beskytte våre borgere – borgere som jobber i utlandet med formål om å garantere Litauens nasjonale sikkerhetsinteresser, sa Gaizauskas til VG i oktober.

Opposisjonen i Litauen mener likevel at lovene som skal til for å kunne gjennomføre en utveksling, allerede er på plass. Samtidig har opposisjonen reagert på en formulering i loven hvor Litauen i praksis vil innrømme at litauerne som er involvert i en utveksling, var agenter.

– Mer snakk om dager enn uker

Risnes har tidligere bekreftet at han og Bergs russiske advokat har sendt en søknad til russiske myndigheter om benådning av deres klient. På en pressekonferanse onsdag bekreftet president Vladimir Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov at søknaden er mottatt, men han kom ikke med noen opplysninger om når det vil bli tatt en avgjørelse om søknaden.

– Når den litauiske kabalen er lagt ferdig burde alt være klart for at presidentene i Litauen og Russland signerer benådningssøknadene. Og i det øyeblikket de er signert, skal Berg i teorien løslates, sier Risnes.

Han tror på en snarlig utveksling dersom lovforslaget i Litauen blir vedtatt.

– Mitt inntrykk er at det kan skje raskt, og at det er mer snakk om dager enn uker, sier Risnes, som samtidig tar forbehold om at han ikke har inngående kjennskap til prosessen i Litauen.

Mulig utveksling uten lovgodkjenning

NTB snakket i forrige uke med professor Tomas Janeliunas ved Universitetet i Vilnius. Han var da usikker på om lovforslaget vil få støtte i parlamentet.

– Det er en veldig uklar politisk situasjon der, fordi den regjerende koalisjonen av og til sliter med å få flertall, sa Janeliunas.

Han understreket likevel at det er en positiv holdning til en mulig utveksling i Litauen, og at en utveksling også kan skje dersom lovforslaget ikke godkjennes.

Det håper også Risnes på.

– Om lovforslaget skulle strande, håper jeg at de vil vurdere å gjennomføre en utveksling likevel. Jeg har inntrykk av at denne saken også er viktig for Litauen.