I fjor fant den aller første Arctic Skills-konkurransen sted på Kirkenes videregående skole. Dette er det andre året Arctic Skills går av stabelen i Barents-regionen, og denne gangen drar elevene over grensa til Murmansk.

Onsdag 19. til fredag 21. april holdes konkurransen for elever fra Murmansk-regionen, Lappland og Finnmark fylke dette året. Fra før av har hver region hatt eget mesterskap for å slå fast hvilke elever som skulle sendes til selve Arctic Skills.

Elevene som sendes fra Finnmark til Murmansk finner du nedenfor - inkludert en hel del fra Kirkenes, der årets Finnmarksmesterskap i yrkesfag fant sted.

- Kirkenes videregående skole har vært mest aktiv, og dominert i finnmarkskonkurransen, men det er gledelig at interessen for yrkesfagkonkurranser også har spredd seg til den samiske videregående skolen i Kautokeino. De deltar med konkurrenter i duodji, tømrer og reindriftsfaget, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Finnmark fylkeskommunes prosjektleder, Trond Hansen, gleder seg ifølge den samme meldingen.

- I tillegg til å vise frem frem stolthet og arbeidsglede fra hvert enkelt yrkesfag, er konkurransen en viktig del av folk til folk - samarbeidet i Barentsregionen, sier Hansen.

Videre til NM

Finnmarkslaget drar videre til det første NM for skoleelever i neste uke. Det finner sted i Lillehammer, Hamar, Trondheim og Solør.

- De skal gjennom to tøffe og lærerike uker. Diplomer og medaljer vil være viktig, men den store gevinsten for dem er læreplasser. Og vi regner med å se dem i fremtidige yrkesfagkonkurranser for lærlinger, skriver fylkeskommunen.

Flere neste år

Det finske laget består av elever fra Yrkesfagcolleget Lappia i Tornio, Kemi, Muonio, Tervola og Kittilä, men har også deltakere fra Samisk utdanningsinstitutt i Inari. De deltar frisørfaget, helsearbeider, kokk, bilmekaniker, elektriker, tømrer, reindrift og duodji.

Det russiske laget består av vinnerne fra de regionale kvalifiseringskonkurransene, og kommer fra byer i hele regionen: Murmansk, Kola, Apatiti, Olenogorsk, Kandalaksja og Lowozero.

Til neste år vil det også være deltakere fra Taimyr i Russland, og Norrbotten i Lappland og Nordland i Norge.

Årets deltakere fra Finnmark

- Frisørfag: Sirirat Buncaroen, Mona Røst Bednarcyk og Alicia Mazur - Kirkenes vgs

- Sveisefag: Nils Samuel Anti og Stian Alexander Nyheim Johansen - Kirkenes vgs

- Kokkefag: Martin Rist - Kirkenes vgs

- Bilfaget lette kjøretøy: Jan idar Järvi og Gøran Johnsen - Kirkenes vgs

- Elektrikerfag: Martin Leistad - Kirkenes vgs, Simon Emanuelsen.

- Tømrer: Samuel Välitalo, Markus Sjåstad - Kirkenes vgs, Mikkel Isak Hansen Hætta - Samisk vgs og reindriftsskole

- Rørleggerfag: Scott Jensen, Kirkenes

- Design og Duodji: Marte Johansen Fjellstad, Ingrid Marie Elisabeth Gaino - Samisk vgs og reindriftsskole

- Reindriftsfag: Berit Inga Eira, Maiken Rasdal Kemi - Samisk vgs og reindriftsskole.