- Det er mange som tar fine nordlysbilder og mange har sin egen måte å gjøre det på. Noen liker bildene veldig lyse. Jeg liker at det ser naturlig ut. Når det er mørkt ute skal det ikke se ut som lyse dagen på bildet, er min mening, forteller hobbyfotografen som bor på Skrøytnes i Pasvik.

Ut i mørket

Han har kort vei ut til vill natur og om vinteren både kjører han skuter og går på ski for å komme seg unna lyset fra husene og finne nordlysmotivene. Nå som det snart er påske er mange på hytta, langt unna forstyrrende lys fra by og bygd; en utmerket anledning til å fotografere nordlyset og utforske kameraet i ro og fred.

- Mange ganger ser man ikke at det er nordlys engang, hvis det er andre lys som forstyrrer, som fra hus og gatelys, så da må man bort, sier Stenbakk.

- Men det kan være der likevel. Jeg har fått meg mange overraskelser når jeg åpner bildet på PC-en, legger han til.

- Jeg ønsker meg som regel bare naturlig lys, lyset fra nordlyset og ikke noe annet. Månen kan gi fantastisk lys i mørket, og den hjelper til med å gjøre snøen hvit og ikke grønn i gjenskinnet av nordlyset. Jeg liker at himmelen skal være svart og snøen hvit, og da kan månen være til god hjelp, sier han.

Lyssetting

Men han lyssetter gjerne motivene med sitt eget kunstige lys.

- Jeg har alltid hodelykt med meg. En ting er for å se hvordan jeg stiller inn kameraet, det er jo helt nødvendig. Men også for å kunne sette litt lys på trær eller andre motiver i forgrunnen. Det er veldig lite som skal til, her må man eksperimentere. Det fine med hodelykt er at man kan stille inn en ganske smal lysstråle og male lyset inn i landskapet, forteller Stenbakk. Han synes det er kjedelig å bare ha bilde av himmel med nordlys, det må være noe mer.

- Så jeg tar vel egentlig ikke nordlysbilder, jeg tar naturbilder med nordlys i, ler han.

Det kan også være folk med, som på bildet på denne siden, der han har en velvillig kone med hunder som poserer foran nordlyset.

Utstyr

- Utstyret er viktig, men det trenger ikke være så dyrt. Jeg fotograferer med speilreflekskamera, da har man full kontroll, men jeg har ikke fullformat kamera. Det er mindre og lettere å ta med, og fordelen er at man også får veldig fine lyssterke objektiver til en mye rimeligere penge enn til fullformat, sier Stenbakk.

Han har et vidvinkelobjektiv som er litt lyssterkt, største blenderåpning er 2,8 og brennvidden er 11-16mm. Det er altså en zoom-vidvinkel.

- Da får jeg inn mye himmel og mye nordlys, forteller han.

- Jeg har også apper på mobilen som forteller når det er nordlys. Jeg har en som viser prognoser, en som simulerer nordlysaktivitet og en som viser nordlys i sanntid fra et kamera i Finland. I det siste har jeg også begynt å få tips fra folk. Nå må du ut og fotografere, Roar! Det er litt artig, ler han.

Uskarpt

- Jeg fotograferer bare med manuell innstilling, da har man full kontroll over eksponeringen. Så man må lære seg hvordan kameraet virker, forholdet mellom blender, lukker og ISO. Og så fotograferer jeg bare i råformat, da får man mest kontroll over bildene når de skal redigeres. Bildet er ikke ferdig når det er tatt, det er mye redigering av farger, lys og kontrast som blir gjort på pc-en før bildet faktisk ser ut slik jeg opplevde det ute i naturen. Selv bruker jeg et program som heter Lightroom, forteller han.

- Og så bruker jeg ikke veldig lange lukkertider. Noen tar bilder med 30 sekunders lukkertid, det gjør ikke jeg. Da kan stjerner begynne å bli streker, på grunn av jordrotasjonen, og hvis det er folk med på bildet er det vanskelig å få dem skarpe, sier han.

Dette trenger du:

- En god fotosekk.

- Speilreflekskamera.

- Et vidvinkelobjektiv.

- Stativ (helt nødvendig for å holde kameraet i ro med lang lukkertid).

- Fjernutløser er veldig kjekt for å hindre vibrasjoner og uskarpe bilder.

- Nok lagringskapasitet. Husk ekstra minnebrikke.

- Ekstra batterier, de tåler ikke mye kulde.

- Gode og varme klær.

- Masse tålmodighet.

- Fotoredigeringsprogram som kan behandle råfiler.

- Nordlys-app på mobilen som varsler når det er nordlys.

Slik gjør Roar det:

- Sett kameraet på stativ.

- Sett følsomheten i kameraet på 800 eller 1600 ISO.

- Sett blenderåpningen på største åpning, f.eks. 2,8.

- Sett lukkertiden til 3-5 sekunder i første omgang og eksperimenter. Hvis det er månelys kan man bruke en mindre blenderåpning eventuelt en litt lengere lukkertid. Roar bruker svært sjelden lenger lukkertid enn 8 sekunder.

- Ta mange bilder, du vet aldri helt hva som er på himmelen før du åpner bildet i fotoredigeringsprogrammet.