Caroline Serck-Hanssen er ett år inn i arbeidet med en bok om helgenen Trifon. Hun var i Neiden i helga for å bevitne enda en Trifon-markering, og for å samle mer stoff til det som skal bli en bok for folk flest.

- Det er blitt skrevet en hovedoppgave og flere artikler om Trifon, men så vidt jeg vet er det aldri skrevet en fyldig, samlet bok om Trifon i Norge, sier Serck-Hanssen.

- Vi har blant annet manglet historien om hvem Trifon egentlig var. En ting er hva helgenfortellingene sier, men hva med de historiske fakta, spør hun.

- Han er jo Norges ukjente helgen. Hvem i Norge har hørt om ham bortsett fra de spesielt interesserte, og folk i Sør-Varanger?

Boka vil også inkludere seksjoner om steder og folk som har blitt påvirket av Trifon. Hun nevner blant annet Boris Gleb-klosteret i Petsjenga, kristningen av østsamene, og selvfølgelig St. Georgs kapell og Skoltebyen i Neiden.

- Noe av det fascinerende med Trifon-historien er at den har forent folk på tvers av grensene. Det er viktig nå som mye tyder på at vi er på vei inn i en ny kald krig. Han blir et samlende symbol, sier hun. Hun påpeker at grensene mellom landene ikke var fastsatt eller lukket på den tiden da Trifon levde.

Fulltidsjobb

Serck-Hanssen har selv krysset grensene en del ganger som en del av bokarbeidet. Hun mottar støtte og reisestipend fra Norsk Faglitterært Fond og Fritt Ord, og har dermed gjort det til en fulltidsjobb. Hun har undersøkt tekster og dokumenter både i Russland, Finland og Norge, og har kombinert bok-researchen med andre turer, som da hun var tolk og guide i klosteret som Trifon skal ha startet i Petsjenga.

- Det finnes dokumenter fra tiden da Trifon levde. Det er gamle historiske kilder, som forteller en hel del spennende. For eksempel er en versjon av historien at Trifon var en røver som angret seg. Disse opplysningene skal ha kommet fra hans egen munn. Det er en sterk historie om en som levde et vilt og voldelig liv, og så angret seg, sier hun.

Langvarig drøm

Forfatteren hadde drømt om å dra til skoltelandsbyen og St. Georgs kapell i Neiden siden hun var 14. I 1998 fikk hun sjansen for første gang, og det gjorde bare interessen større. Da hun var på minnegudstjenesten i fjor, bestemte hun seg for å sette i gang med boka.

Caroline Serck-Hanssen har bakgrunn som forsker og faglitterær forfatter, har doktorgrad i kunsthistorie, og har blant annet vært involvert med opprettelsen av Pomormuseet i Vardø. Hun håper å være ferdig med boka i løpet av 2017.

Trifon av Petsjenga er en russisk munk som levde omtrent fra 1495 til 1583. Han ble oppfattet som en hellig mann i sin levetid, og ble gjort til helgen av den ortodokse kirka på 1600-tallet.