Brita Maret «Sofia» Jannok (34) har etablert seg som en av Sápmis største artister og kombinerer musikkuttrykket sitt med joik og et mer moderne lydbilde. På Ofelas arena tirsdag var det både elektronika, jazz og folkemusikk og tegnet de vakreste artiske lydlandskap. Jannok bød både på sarthet, råskap og et brennende engasjement.

Vil si noe

Sofia Jannok har deltatt i den svenske Melodifestivalen med en samisk versjon av Abbas «Waterloo», hun har sunget både på Skansen og i Riksdagshuset i Stockholm. Hun har opptrådt i Kina og i USA.

Under tirsdagens konsert joiket hun og sang både på samisk, engelsk og svensk. 129 hadde tirsdag løst billett for å se Jannok, svenskenes svar på Mari Boine. Og de koste seg.

Jannok hadde med seg både gitarist og bassist og sammen med hennes sterke stemme ble konserten så musikalsk som forventningene var på forhånd. Instrumentene og Jannoks stemme utfylte hverandre, slik at man kunne se for seg de endeløse viddene fra hennes hjemtrakter, áhpi.

Klimaengasjement

Gjennom musikken har Jannok også et sterkt klimaengasjement. På konserten hadde hun også andre flere meldinger.

- Det finnes ingen villmark, slik det står på Kiruna flyplass, at du er kommet til Europas nordligste villmark. Det er rasistisk. Det finnes ingen villmark, sa Jannok, som selv er vokst opp mellom to gruver i Gällivarre og har uttalt seg sterkt i mot gruvenæringen i Sápmi. Hun er bosatt i Umeå.

Miljøengasjementet hennes har ført henne til flere klimakonferanser, blant annet i Paris i 2015. Og hun har sunget antirasistiske sanger og spiller også i den fransk-svenske TV-serien «Midtnattsol».

Under tirsdagens konsert sa hun også at hun var kvinneaktivist og bød selvfølgelig på en feministjoik og en power-joik til folket.

- Kvinnene holder ilden i live, sa hun.

Jannok har noe å melde gjennom musikken sin. Om samer som synes livet var for vanskelig og hadde tatt sitt eget liv.

- Mennesker er som et hav. Det har ingen slutt.

En av Jannok sine sanger heter Orda, Tregrensen. Sangen har som mye av det hun synger om flere betydninger.

- Vi lever i et område med ulike kulturer, ulike språk, religion, bakgrunn, seksualitet. Det handler om respekt.

Samisk

Noen av de 129 rakk opp hånden.

- Budskapet når ikke akkurat fram når jeg synger på samisk, sa hun og sang noen sanger på svensk og engelsk.

Jannok byr på seg selv på scenen, intenst og med et stort spenn i stemmebruken. Hun er en artist som har noe å fortelle gjennom musikken sin.

«Jeg var her først, ikke sist». «Jeg fins visst».

Etter en drøy times konsert og tre ekstranumre, var det slutt. Applausen i etterkant fortalte alt. Dette var en konsert å minnes.