Den samiske rapperen Nils-Rune Utsi, alias SlinCraze, sikter bredere når han trår til med mer norsk på sin femte utgivelse.

«Det gjør at også norskspråkfantaster i hiphopfeltet for første gang burde være i stand til å sammenligne kvaliteten med andre etablerte artister», heter det fra managementet til SlinCraze, som kaller ham en av Sapmis viktigste unge stemmer på tvers av landegrensene.

Nå har SlinCraze mål om å ta mer plass i norsk hiphop også med denne ukes utgivelse av minialbumet «Jesus Kristus» – som er det første og sinteste ut av to lovede EP-er i år, ifølge NRK.

Tittelen er en lek med det Utsi kaller sin rolle som Stallu – slemmingen – i samisk kultur.

– Jeg får alltid tyn når jeg tar opp kontroversielle temaer og tabuer, mens når andre samiske kunstnere tar opp slike ting, blir de enten ignorert eller hyllet. Derfor har jeg bestemt meg for å omfavne rollen som stallu, så får heller alle andre i Sapmi fremstille seg selv som perfekte og rene som Jesus Kristus, lyder det fra SlinCraze, som kinogjengere og TV-tittere kunne se i 2016-filmen «Arctic Superstar».

En av låtene på EP-en er «Krigstrommer», en mer politisk låt enn vanlig fra SlinCraze. Det som hisset ham opp, var alle kommentarene mot samer – i forbindelse med sakene om reineieren Jovsset Ánte Sara og vindkraftutbyggingen i Fosen. Begge er klaget inn til FN-organer, men den norske stat vil ikke vente på FNs behandling.

– Dette viser også det hyklerske. Sangen handler ikke i hovedsak om Sara, men om hvordan der er å være same i møte med det hyklerske, sa Utsi nylig til NRK Sapmi.

(NTB)