Bibliotekar Vellene forteller at festivalene heter Kultur 22/44 fordi de skal gjennomføres i uke 22 og uke 44. Den første var det Kulturskolen som hadde ansvar for, denne gangen er det biblioteket som er ansvarlig for gjennomføringen.

– Men det er de enkelte kulturaktørene som lager festivalen på dugnad, som legger arrangementer til disse ukene. Programmet for festivalen i neste uke har blitt virkelig fyldig, over all forventning, sier han.

Fylle tomrommet

Ideen ble født etter litteraturfestivalen, og det tok ikke lang tid å få folk med på dette.

– Det lure er å legge arrangementene mellom Barents Spektakel og Kirkenesdagene på den ene siden og mellom Kirkenesdagene og Barents Spektakel på den andre siden. Det skjer egentlig mye her i kommunen, og mange gjør mye forskjellig, men det å få samlet det og ikke kollidere når man sitter på hvert sitt nes, var grunntanken. Nå kan kulturaktører planlegge lang tid i forveien, og de som sitter på en ide til et prosjekt kan ha uke 22 eller uke 44 som mål å jobbe mot, sier Vellene.

Luther, Grøss og teater

Han forteller at ordfører Rune Rafaelsen kommer og åpner festivalen på biblioteket på mandag og deretter blir det åpningskonsert med Tom Roger Aadland, som synger Dylan på norsk. Men det blir mye lokal kultur også, kulturskolekonsert, barnehageturne med bibliotekets egen Lisa Ugelvik, korpskonsert og visning på filmklubben.

Prest Torbjørn Brox Webber, Anna Lankinen og Alla Sokhomlina har laget et musikkforedrag som skal holdes i Kirkenes kirke. Det tar for seg at reformasjonen er 500 år i år, og Brox Webber har kalt det Fortvilelse og håp hos Luther.

Midt oppe i det hele arrangeres det Halloween-fest på biblioteket, og Vellene lover grøss når Samovarungan lager skrekkabinett.

– Det kommer også til å bli artig å møte skuespillerne fra Hålogaland teater her på tirsdag, sier han.

Hele programmet til Kultur 22/44 i neste uke finner du her.