Byutvikling er et gjennomgående tema på biblioteket for tiden. Utstillingen «Våre gater og plasser», som er et byutviklingsprosjekt mellom Riksantikvaren og Statens vegvesen preger i disse dager store deler av første etasje, og snart åpnes det igjen for kreative pepperkakearkitekter.

Populært

Kirkenes er en by med mange turister, og dette er noe man har valgt å fokusere på i årets by. Det er også mange turister som tar bilder og film fra pepperkakebyen.

– Vi ønsker oss alt mulig. Både severdigheter som kommunen allerede har, og andre kreative forslag på nye ting man kan finne på, forteller en av pepperkakebyplanleggerne, Inger Johanne Amundsen.

Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

– Turistene kommer jo hit på forskjellige måter, så det er jo også noe å tenke på, skyter Trine Lissner Emanuelsen inn.

Det er også oppnevnt en borgermester i byen, men man ønsker ikke å offentliggjøre hvem det er. De kan imidlertid avsløre at det er snakk om en person i uniform, så det ser ut til å bli staselig på åpningen som er satt til 4. desember.

– Da vil også Sandnes ungdomskor komme for å synge, fortelles det.

Utfordrer

I og med at det er snakk om turisme i årets by, har man også valgt å utfordre turistnæringen til å komme med bidrag, samt GSV og Pasvik folkehøgskole. Thon Hotel er en av de faste bidragsyterene, som også har meldt seg på i år.

– Men vi vil at alle skal være med, understreker Amundsen.

Som i fjor kommer det også bidrag fra Nikel. Alle som bidrar vil bli invitert på åpningsfesten samt den veldig populære knusefesten der man får anledning til å spise opp de mange kreasjonene.

– I tillegg kommer også Frelsesarmeen til å ha en julegryte her i anledning byen, forteller Amundsen.

Jubileum

Dette blir den niende pepperkakebyen som etableres, og neste år er det altså jubileum for arrangementet som har blitt en tradisjon. De siste fire årene har også byene hatt egne tema. I fjor var det for eksempel bibliotekets 60-årsjubileum som lå som bakteppe for Bokbyen som bød på bygg fra bøkenes verden. Størst var byen i 2011 med hele 31 bygg. Da var temaet Sør-Varanger, en grensekommune.

– Vi går jo for å slå den rekorden i år. Det er ingen grense på hvor mange bygg vi tar i mot. Vi lager bare mer plass, forsikrer Amundsen.

Dersom du ønsker å være med, må du melde deg på innen 1. november, og ferdige bygg må leveres, på et stødig grunnlag, på biblioteket innen 29. november.