Som kjent feirer Finland sitt hundreårsjubileum som land igjennom hele 2017. Sangkoret Fossekallen i Neiden har ikke tenkt å unnvære det jubileet, så nært forhold som de har til naboene rett over grensa.

- Fossekallen har flere tradisjoner med Finland, og vi vil være med på markeringene. Derfor har vi søkt om prosjektmidler både i Finland og Sverige, forteller sangkorleder Per Arne Carsten.

Dermed legger koret opp til turné med både norske og finske sanger. Det hele settes i gang i Vadsø 18. juni, sammen med Norsk-Finsk Forbund. Så har de konserter tre dager på rad i oktober: 6. oktober i Sodankylä, 7. oktober i Ivalo, og 8. oktober i Tana Bru.

På selve jubileumsdagen 6. desember blir det endelig konsert i Kirkenes. Og i alle tilfellene samarbeider de med lokale aktører for å sette i stand konsertene.

Helårsarbeid

Konsertene er et stykke unna. Men arbeidet går hele året for koret.

- Vi begynte å øve i månedsskiftet januar-februar. Mange i koret kan ikke finsk, og det er en ekstra utfordring, forteller Carsten.

- Men vi har fått sunget igjennom alle sangene nå, og nå er det finpussen som gjelder. Så langt synes jeg som er finsk at sangerne høres helt finske ut, legger Hilja Mäläskä til med et smil. Hun er leder i Norsk-Finsk Forening i Sør-Varanger, i tillegg til å være med i koret.

- Viktig

Litt sceneskrekk er det likevel, et par måneder før første konsert.

- Med noe som dette føles det som at vi representerer noe større. Jeg tror de fleste føler at de burde kunne mest mulig, sier Carsten.

Det er 15 medlemmer i Fossekallen for tiden. Sangrepertoaret til jubileumskonsertene inkluderer blant annet runesanger og lesninger fra Kalevala, sanger av Mikis Theodorakis, folkesanger og sakrale sanger.