Samovarteaterets «Simmering Point»-stykker begynner å bli en tradisjon. Stykkene utvikler seg gradvis, og regnes ikke nødvendigvis som ferdig under premieren.

Denne gangen huket teatergruppa inn en hel gjeng mannfolk av forskjellige generasjoner, folk som er vant til fysisk arbeid, for å være en del av stykket som nettopp heter «Working Class Hero».

Etter at stykket hadde blitt bearbeidet og innøvd i en uke, hadde det sin første visning torsdag kveld på Kirkenes kultursal.

Der fikk publikum gjennomgå hele historien til Sydvaranger på snaue 40 minutter - fra en dokumentarsnutt fra 1994, et par år før den første versjonen av Sydvaranger ble lagt ned, igjennom nyoppstarten i 2007 og det nye selskapets konkurs i 2015, og til den gradvise gjenopplivingen av gruva som startet i fjor høst.

Arbeidshelter

Men stykket handlet ikke bare om Sydvaranger. Som tittelen antyder, var det også en utforskning av hva en arbeidshelt - en Working Class Hero - er for noe. Det har nemlig eksistert mange av dem i Sydvarangers historie, med all det håpet og frustrasjonen det har medført.

Isak Kvammen jobber på teateret for tiden, og har som mål å bli skuespiller, så han hev seg med på stykket. Han er imidlertid ikke klar til å gi noen klar definisjon av hva en Working Class Hero er. Ifølge stykkets fortelling kunne det være noen som hadde gitt opp drømmen for å brødfø familien, eller en vanlig mann i gata som gjorde noe heltemodig - eller noe annet.

- Meningen er at publikum skal finne ut litt av det selv. Vi setter spørsmål om det kun dreier seg om en sterk mann som går på jobb og kommer hjem til ferdiglaget middag, sier han.

De fleste andre skuespillerne ble imidlertid med på stykket presis fordi stykkets sjef Turid Skoglund mener de kan betegnes som arbeidshelter.

- Siden Barents Spektakel dette året handler om industri, hadde vi lyst til å samle lokale folk med erfaring fra industrien, sier Skoglund.

Føles rett

En av de som fikk SMS fra Skoglund var Are Olaussen. Han jobber blant annet på Kirkenes skole, og har industrierfaring. Han hadde litt skuespillererfaring fra før i tillegg, men innrømmer at han var litt nervøs i forkant av stykket.

- Men slik skal det være! Dette gikk utrolig bra, sier han.

På spørsmål om han føler seg som en Working Class Hero, svarer han helt klart ja.

- Det handler om det daglige livet. Man går jo til og fra jobb, og gjør en innsats for familien og for lokale, sier han.

Hver Simmering Point-forestilling ender med at publikum inviteres til suppespising i salen, sammen med skuespillerne. Dette er blant annet for å kunne diskutere temaet videre med publikum, ifølge Skoglund.

- Et teaterstykke er et møte mellom skuespillerne og publikum. Slik viderefører vi dette møtet ut over scenen, sier hun.

Som ekte arbeidshelter skal, skrudde skuespillerne selv sammen langbordene som ble brukt til suppespisingen på slutten av selve stykket.