De fikk æren av å åpne bibliotekets nye samiske avdeling i tredje etasje, og de gjorde det med imponerende iver og kunnskap.

Lærte de voksne

Barnehageungene fra samisk avdeling har lært alle fargene i det samiske flagget og at ringen i midten står for sola og månen. Dette lærte de bort til de voksne med masse engasjement og innlevelse. De har også pugget en rekke joiker, og fremførte disse under kyndig veiledning av Berit Alette Mienna, som også joiket forskjellige dyr.

- Vet dere hvilket dyr jeg joiker nå?

- Jaa! Ljomet det fra de ivrige ungene. Først måtte de voksne gjette, men det er barna som svarer rett.

Egen avdeling

Sør-Varanger bibliotek har nå fått en egen samisk avdeling. Der er alt materiale som omhandler samene, samlet på ett sted, på flere språk. - Og da samisk, naturligvis. Avdelingen inneholder også en flott utstilling med produkter laget av Venke Törmænen og Grenseprodukter. Sissel Sildnes erklærte avdelingen for åpnet, og fortalte litt om utviklingen av samisk kultur i Sør-Varanger.

- Ting begynte å skje etter kulturuka i 1981. Siden da har vi hatt mange duodji- og koftekurs. Det har også vært økt fokus på språk. Da i samarbeid med Nesseby kommune. Det samarbeidet har vært helt avgjørende, sa hun.