• Publikum på My granny's redd-flag division.
    Foto: Malyutin Maksim, Pikene på Broen
  • Laibach på Samfundshuset torsdag.
    Foto: Malyutin Maksim, Pikene på Broen

Ved siden av alt det grensekryssende kultursamarbeidet og brede og smale artistene som har bidratt til årets festival, har den også representert en aldri så liten revolusjon i kulissene.

Pikene på Broen har både tatt fullt i bruk sitt kontor- og utstillingslokale i to etasjer i Gågata, og endelig funnet seg en hovedscene med skikkelig trøkk i.

All ære til Ofelas Arena-eierne for å ha laget et glimrende flerbrukslokale for alskens kultur. Men som konsertscene kommer den til kort - hovedsaklig fordi scenen står på langsiden av lokalet, og blir for liten når større band skal få plass.

Samfundshuset, derimot, har dimensjonene som trengs for bortimot hva det skulle være av både norske og utenlandske band. Den smått trauste salen i forsamlingshuset på Torget var knapt til å kjenne igjen torsdag kveld da slovenske Laibach inntok scenen.

Og for en åpning det ble! Etter konserten sto både unge konsertgjengere og mange av byens musikkveteraner igjen med bakoversveis og brede glis. Like tøff lyd kan jeg rett og slett ikke huske sist jeg fikk slengt i ørene på mine rundt 20 år som ivrig konsertgjenger.

Og i dagene etter sørget Ondt Blod, Datarock og to russiske band for å følge opp så det ljomet i vegger og tak.

Jeg opplevde aldri Malmklang i full blomst, og det var sikkert beintøft med rockekonserter der også. Og nå har det endelig fått en verdig etterfølger.

Noen vil sikkert savne Malmklang for alltid, men den scenen kommer uansett ikke tilbake. Nå skulle de aller fleste behov for scene-krumspring være dekket innenfor fem minutters gange i Kirkenes sentrum:

Sør-Varanger kultursal for teater. Ofelas Arena for alt fra kulturkafeer og dansestevner til mellomstore konserter. Og så Samfundshuset som storstue for opptil rundt 500 personer.

Klarer du ikke skape gode kulturopplevelser med disse fasilitetene, er det rett og slett ikke lokalet det er noe gærent med.

Mange byer syns de må bruke både millioner og milliardbeløp på fjonge kulturhus med glassfasader og høy sigarføring. Her tenkes det grasrot og gjenbruk. Så kan mer av penga brukes på det som skal fylle scena.

Heving av tak, lyddemping og fester som kan takle tunge konsertrigger er de viktigste elementene i oppussingen.

Ikke minst er triumfen på Samfundshuset i helga er et eksempel på hvor godt resultatet kan bli når både ildsjeler og fagfolk i Sør-Varanger og østfylket slår sine pjalter sammen;

Samfundshuset med Rune Furstrand i spissen har tørt å satse tid og penger på å bli mer attraktiv som nettopp det et slikt hus er bygd for: et samlingspunkt for folk flest mulig dager av året.

Pikene på Broen ved teknisk guru Kjetil Nicolaisen som har jobbet iherdig for å få til en hovedarena for festivalen midt i byen.

Og Varanger Lyd, som har tatt store steg de siste årene, og nå kan levere profesjonelt lyd- og lysutstyr også for de største artistene. Nærheten gjør at Kirkenes nå lettere kan rigge opp til større band og produksjoner uten at det trenger å koste en halv malmbåt.

Alt i alt en mektig imponerende jobb både teknisk og kunstnerisk. Så nå er det bare opp til andre kulturaktører i kommunen å kikke inn, og drodle fram ideer til hva storstua kan brukes til.

Kanskje den også kan fungere som arena for Grenseløsfestivalen, i hvert fall i et mellomår eller to for å bygge opp igjen økonomien?

Mulighetene er det i hvert fall flusst av i byen nå.