Alle deltakerne på kulturdagene hadde fått utdelt ei fjær, og meningen med den ble snart klar; de skulle prøve å holde den i lufta kun med å blåse på den. Like etter ble scenen avslørt, med et stort bilde av alle deltakerne som blåste på fjær. Både voksne og elever fra teaterskolen var med og åpnet kulturdagene.

Kultursamarbeid

Norsk-russiske kulturdager blir arrangert for sjette gang, og denne gangen er det Finnmark som er vertskap. Delegatene fra de to landene får en reise gjennom Varanger-kommunene med tilhørende kulturopplevelser. På den første dagen utdrag fra Samovarteaterets forestilling Arctic Voices, som skal på turne akkurat i disse dager, jazzkonsert i Samovarkafeen, Transborder Cafe på hurtigruta og så et langt program i Vardø, heksemonumentet, festningen, street-art og Biotope. Deretter går turen videre til Vadsø og Varangerbotn og avsluttes på museet i Kirkenes.

Over grensene

- Jeg er stolt av dette huset og av Samovarteateret, som representerer et stort mangfold av kultur i kommunen vår. Og ungene som er flotte kulturbærere mellom de to grensene, sa varaordfører Tove Alstadsæter i sin velkomsttale.

- Dette er en viktig arena for innovativt og kreativt samarbeid, med respekt for hverandres kultur og et samarbeid som er mye sterkere enn politiske skiller, leste avdelingsleder Tatiana Egorova fra det russiske kulturdepartementet. Hilsningen kom fra den russiske kulturministeren, Vladimir Medinskij.

- Forståelse og tillit gir stabilitet og utvikling, og det har både nasjonal og internasjonal betydning. Dessuten gir det mye glede, sa fylkesvaraordfører Bente Haug i sin åpningstale.

- Bakgrunnen for at vi møtes på denne måten er et initiativ fra våre to lands kulturministere, for å styrke kultursamarbeidet i nord, også nasjonalt, sa seniorrådgiver i kulturdepartementet, Sverre Miøen.