Nå har dette resultert i en fotoutstilling som er hengt opp på Basen i Kirkenes. Denne utvekslingen har pågått i flere år, og er et samarbeid mellom fotolinja på Pasvik folkehøgskole og Ungdomsgruppa Solveig i Petrozavodsk.

Anderledes

Under åpningen av utstillingen torsdag ettermiddag var de russiske ungdommene på besøk i Sør-Varanger, og tidligere i høst var de norske elevene på besøk i Russland. En av dem er Mathias Stærk. Han kommer fra Kirkenes og hadde sin første tur over grensa til Russland på denne turen.

– Det var veldig interessant. Veldig forskjellig fra Norge, forteller han.

I Petrozavodsk bodde de hos russiske familier, som var veldig gjestfrie.

– Litt språkproblemer var det, men det gikk bra, forteller han, men legger til at togturen fra Murmansk var drøyt lang.

Anderledes var det også for de russiske ungdommene som nå er på besøk her.

– Det er veldig rent her, og vi har tatt mange fine bilder ute i naturen i Pasvik. I tillegg er det masse snø her, så vi har fått oss en real dose med julestemning forteller Tatiana Kilimova.

Hun kommer fra Petrozavodsk, men er dette året elev ved folkehøgskolen og fungerer som tolk.

Jevnt

På hvert besøk arrangeres det en konkurranse som heter Fotocross. Her deles de norske og russiske ungdommene inn i blandede grupper og må løse en rekke fotooppgaver.

Fotolærer Anne Turid Garshol forteller at årets konkurranse var veldig gjevn, og at de måtte gå flere runder før de kunne kåre en vinnergruppe. Denne består av Milena Semdyankina, Ana Rogova, Martine Røkkum og Natalie Heitmann.